Kako odzračiti radijator

Tech

Kako odzračiti radijator

Radijator i priprema za grijanje

Radijator u stambenim prostorima ima funkciju grijanja jer je dio cjeline sustava grijanja koje se zove centralno grijanje. Prije sezone grijanja potrebno je pripremiti radijatore za grijanje kako se ne bi dogodilo da dio radijatora ne grije, odnosno da je hladan. Ukoliko se to dogodi možete biti sigurni da radijator u sebi sadrži zrak umjesto vodu koja daje toplinu radijatoru.

No, što trebate učiniti prije sezone grijanja ili ako je sezona grijanja već počela a vaši radijatori ne griju u cjelosti. Kada dio radijatora ne grije obično gorni dio u tom dijelu se nakupio zrak koji je potrebno ispustiti kako bi voda mogla kolati ravnomjerno kroz cijevi radijatora i tako toplinu širiti kroz cijeli dio radijatora. Ukoliko to niste učinili prije sezone kada počinje grijanje vašeg stambenog prostora, morat ćete to učiti tokom sezone grijanja. Potrebno je odzračiti radijatore.

Što znači odzračiti radijatore? To znači pustiti zrak iz radijatora van uz pomoć posebnog ključića koji je dizajniran za odzračivanje radijatora. Takav se ključić može nabaviti u trgovinama koje prodaju opremu za grijanje.

Kako odzračiti radijator

Ako se pitate što trebate poduzeti i odzračiti radijatore prvo trebate znati da je potrebno isključiti grijanje. Nakon što ste isključili grijanje treba pričekati da se cijeli sustav grijanja ohladi kako bi mogli odzračiti radijatore. Ukoliko još niste počeli sa grijanjem ovaj korak ćete preskočiti jer sustav grijanja još niste počeli koristiti. Odzračiti radijatore je potrebno jer zračni jastučići koji su se stvorili u radijatorima onemogućavaju da topla voda slobodno kola u radijatorima.

Ukoliko je radijator hladan u gornjem dijelu u njemu se nalazi zrak, no ukoliko je radijator hladan u donjem dijelu u radijatoru se nakupio mulj i u tom slučaju će vam biti potreban vodoinstalater koji je stručnija osoba od vas i koji će problem s muljem brzo i jednostavno riještiti.

Znači treba vam ključić za odzračivanje radijatora koji je zapravo odvijač s ravnom glavom, neka posuda za skupljanje viška vode i ručnik ili krpa za brisanje vode koja može špricati tokom odzračivanja.

Koraci kako odzračiti radijator

Prije sezone grijanja trebate svakako provjeriti u kakvom je stanju svaki radijator u vašem domu, kako to ne biste radili tokom sezone grijanja i nepotrebno hladili prostorije po hladnim zimskim danima. Prvo uključite grijanje i provjerite svaki radijator dodirom rukom na svakom dijelu radijatora i to ponovite sa svakim radijatorom u svom domu.

Kada ste pronašli radijatore koji nepravilno griju znat ćete što trebate napraviti ovisno radi li se o gornjem ili donjem dijelu radijatora. Ako je gorni dio radijatora hladan potrebno je odzračiti radijatore, a ako je donji dio hladan potrebno je zvati stručne osobe, vodoinstalatere koji će radijatore skinuti, isprati od mulja i kamenca, te spojiti natrag na cijevi koje dovode toplu vodu.

Isključite sustav za grijanje i ostavite da se sve ohladi, pa tek kad su radijatori potpuno hladni možete pristupiti odzračivanju. No prvo zaštitite prostor oko radijatora zbog prskanja vode prilikom ispuštanja zraka. Imajte pri ruci posudu ili kantu gdje će curiti višak vode. Ključićem okrećite ventil na radijatoru suprotno od kazaljke na satu sve dok zrak izlazi i ne počne curiti voda iz radijatora. Nakon toga zavrnite u smjeru kazaljke na satu i vaši su radijatori spremni za sezonu grijanja.

Tagovi: