Kako očistiti računalo

Kako očistiti računalo

Kako očistiti računalo

Znanje o tome kako očistiti računalo može vam biti od presudne važnosti prilikom sporijeg rada računala. naime najčešći uzročnici sporijeg rada računala su nakupljene nečistoće na računalu. računala su veoma važna u životu suvremenog čovjeka i s obzirom na to koliko ih koristimo veoma su izdržljivi uređaji. ono što mnogo ljudi ne zna je to da je potrebno periodično čistiti računalo. računalo možete očistiti sami ili ga odnijeti u ovlašteni servis. Ovlašteni servisi uvijek su bolja opcija ako niste sigurni kako očistiti računalo.

Čišćenje računala nije teško i komplicirano, a sve što vam je potrebno je odvijač kako bi skinuli stranice kućišta, zatim mekana četkica i usisavač. Pravilnim održavanjem i redovitim čišćenjem računala možete mu uvelike produžiti vijek trajanja. Prašina je veliki problem svih uređaja, međutim računalo vrlo lako možete očistiti od prašine. Ako niste potpuno sigurni u određene korake tijekom čišćenja svakako savjet potražite na forumu ili pogledajte jedan od brojnih videa kako se čisti računalo.

Kako očistiti računalo kod kuće

Ako nemate nikakvog iskustva sa računalima i u strahu ste od postupka kako očistiti računalo, za vas je najsigurnija opcija čišćenje računala prepustiti serviserima. Međutim ako imate volje i malo tehničkog iskustva računalo možete vrlo lako očistiti. Prva stvar koju morate napraviti je isključiti računalo iz struje kako vas ne bi udarila struja. Sljedeći korak koji morate napraviti je skinuti bočne stranice kućišta pomoću prikladno odvijača. Naravno ako ste u mogućnosti najbolje bi bilo skinuti sve pojedinačne dijelove unutar kućišta i zasebno ih očistiti.

Ako to niste u mogućnosti koristeći mekanu četkicu i usisavač možete vrlo kvalitetno i temeljito očistiti računalo bez odvajanja zasebnih dijelova. Osim samog čišćenja računala veoma je važno ovaj postupak periodični ponavljati kako bi produžili radni vijek računala i kako bi vam tokom rada računalo radilo na svojim maksimalnim performansama. Uvijek je bolja opcija preventivno djelovati i čistiti svoje računalo nego li kupovati novo ili mijenjati dijelove koji se pokvare zbog zapušenosti prašinom. U principu se postupak kako očistiti računalo ne razlikuje previše od čišćenja bilo kojeg kućanskog aparata.

Kako očistiti računalo softverski

Prašina je zaista veliki problem za sve uređaje, pa nije na odmet znati kako očistiti računalo jer će otklanjanjem prašine nestati većina problema sa radom uređaja. Kada je računalo u pitanju ono se može čistiti i softverski. Kada vaše računalo počne sporije raditi tada prvu stvar koju možete napraviti je očistiti računalo od prašine, dok je druga stvar koju možete napraviti je očistiti računalo od suvišnih aplikacija i programa koje više ne koristite. Sve što instalirate na svoje računalo oduzima dio radne memorije i radnog kapaciteta procesora, što kao rezultat ima sistemsko usporavanje rada računala.

Također sve suvišne fotografije i video materijal izbrišite ili prebacite na eksterni hard disk kako bi očistili svoje računalo i oslobodili prostor u memoriji. Sve ovo rezultirati će poboljšanim radom računala. Najvažniji savjet vezan za to kako očistiti računalo od prašine je da budete prije svega oprezni i nježno jer su računalni sklopovi zaista osjetljivi. Druga važna stvar je da nikako ne zaboravite isključiti računalo iz struje, kako bi izbjegli opasnost od strujnog udara.


Tagovi: