Kako očistiti klimu

Tech

Kako očistiti klimu

Kako očistiti klimu? Upoznaj svoj klima uređaj.

Potreba za ravnomjernom odnosno umjerenom temperaturom u našem prostoru je vrlo stara, no mogućnost postizanja temperature koju želimo u bilo kojem trenutku i u bilo koje doba godine je vrlo nova! To su naravno omogućili klima uređaji, koji već 20 godina bilježe rast u prodaji u gotovo cijelom svijetu. Klima uređaj je nešto što ne palimo svaki dan u godini, rezerviran je za vruće ljetne dane i hladne zimske večeri, barem kada pričamo o klimama u stambenim prostorima. No kako očistiti klimu koja već dugo vremena radi uz glasno zujanje i koju već dugo nitko nije servisirao?

Na Vašu žalost (a i moju), servis klime nećete moći odraditi samostalno, što god neki članci na internetu govorili. Servis klime obavljaju stručnjaci ove tehnologije koji mogu uz adekvatnu opremu i znanje u kratkom roku počistiti Vaš klima uređaj. Kako očistiti klimu ne možete samostalno, u ovom članku govorimo o klima uređajima općenito, kako funkcioniraju i kako možete prolongirati njihov radni vijek.

Kako očistiti klimu? Zašto moja klima glasno radi?

Glasni rad klime događa se uglavnom kada filter nije dugo pregledavan. Vaša klima radi na način da uzima zrak iz prirode koji filtrira kroz svoje dijelove i na kraju ga izbacuje u Vašu prostoriju po temperaturi koju ste sami odredili. Zapamtimo, klima uređaji ne služe samo kako bismo ohladili prostorije, već kako bismo ih i ugrijali. Kako očistiti klimu ne možete samostalno, potrebno je zvati servis i odraditi kontrolu svog klima uređaja najbolje jednom godišnje (premda i jednom u 18 mjeseci nije riskantno). Serviseri klime najčešće rade isti posao – zamjena filtera.

Nakon 30 minuta posla Vaša klima ponovo će raditi tiho i bez tutnji, a Vi ćete moći zaboraviti da postoji. Čišćenje klime naravno nije samo zamjena filtera, no ostali dijelovi servisa obavljaju se u konkretnim situacijama, ne svakidašnjim. Kako očistiti klimu, pitate se? Ukoliko želite sami probati čistiti klimu – amaterski i tek uz pomoć videa s interneta, možda prođete dobro, ali puno češće ćete proći s kupovinom posve nove klime jer ste staru potrgali.

Kako očistiti klimu? Kako prolongirati rad mog klima uređaja?

Ukoliko marite za svojom kućnom tehnologijom i gubite živce kada se doma dogodi nenadan kvar koji zvuči skupo, htjet ćete znati savjete za duži rad klime. Prvi od njih je da redovito servisirate svoj klima uređaj – kao što smo već rekli, jednom godišnje ili malo preko toga dovoljno je da prevenirate kvarove nastale radi starog filtera. Osim toga, kada palite i podešavate klimu, nemojte raditi prevelike amplitude između temperature zraka vani i ciljane temperature u prostoriji.

Ukoliko je vani preko 30 stupnjeva, a Vi hladite na 18, klima ulazi u najintenzivniji način rada gdje je potrebna velika količina energije da bi se zrak ohladio odnosno zagrijao na željenu temperaturu. Kako očistiti klimu nećete sami, prolongirajte rad klime tako da postepeno smanjujete temperaturu ukoliko je amplituda velika, a ne odjednom. Također, klima uređaji se mogu očistiti i školski: uzmite krpu i redovito obrišite prašinu koja se skuplja na prednjem dijelu klime. Kako očistiti klimu? Zapravo vrlo jednostavno – čistite ju samostalno i zovite servis za zamjenu filtera.

Tagovi: