Kako nastaju kisele kiše

Znanost

Kako nastaju kisele kiše

Znate li kako nastaju kisele kiše?

Kisele kiše su pojavnost koja dokazuje zagađenost zraka i direktna su posljedica toga. Naime, izgaranjem ugljena, nafte i benzina kao što vjerojatno znate, oslobađaju se kemijski spojevi poput sumporovog dioksida i dušikovog dioksida koji se nalaze u dimu. Stoga, ako se pitate kako nastaju kisele kiše, znajte da se ti plinovi dižu u atmosferu i zatim se otapaju u kapljicama vode. Te kapljice vode koje sadrže spomenute kisele potom padaju na zemlju u obliku kiše. To je način kako nastaju kisele kiše. Radi se o ozbiljnom problemu za okoliš koji uzrokuje brojne nepogodnosti.

Kisele kiše štetno, a nerijetko i smrtonosno djeluju na biljke, životinje, a oštećuju i građevine. To je globalni problem koji zahtjeva suradnju svih, jer nažalost uzročnik problema poput kakvog mjesta s velikim brojem tvornica ne treba ni osjetiti štetnost svoga postupanja, jer takve kisele kiše može otpuhati vjetar pa padaju nekoliko tisuća kilometara dalje od mjesta nastanka.

Kako nastaju kisele kiše i kako ih spriječiti?

Ako znate kako nastaju kisele kiše i koliki su problem tvornice i drugi zagađivači koji ih uzrokuju, vjerojatno se pitate kako spriječiti taj veliki problem. Budući da su sumporov dioksid i dušikov dioksid kemijski spojevi koji su najzaslužniji za ovaj problem, upravo ga treba i riješiti u njegovom uzroku. Jasno vam je da zatvaranje tvornica nije izvedivo. Osim velike ekonomske štete, tu su prisutni i razni lobiji i interesne skupine i veliki kapital za koji će rukovodeće osobe napraviti sve što je potrebno da ga ne izgube. Postoji, međutim, rješenje tog problema i očituje se u eliminaciji tih štetnih spojeva.

Naime, tvornice se ne moraju nužno zatvoriti već se spomenuti kiseli plinovi mogu smanjiti korištenjem vrste ugljena i nafte koji sadrže manje tih štetnih spojeva poput sumpora. Isto ako, adekvatnim filterima i pročišćavanjem otpadnih plinova u dimnjacima se može spriječiti ovaj problem. Ako se spomenute promjene izvedu, možda se buduće generacije u osnovnim i srednjim školama neće morati pitati kako nastaju kisele kiše.

Evo kako nastaju kisele kiše!

Znate li kada je riječ o kiseloj kiši? Kisela kiša postoji kada njena pH vrijednost iznosi 4 do 4,5. To drugim riječima znači da je kiselost kiše za otprilike 40 puta veća u odnosu na običnu kišu. A kako nastaju kisele kiše – pitate se. Zbog kemijskih spojeva poput sumporovog dioksida i dušikovog dioksida koje ispuštaju tvornice. Najviše su za to zaslužne termoelektrane, a bome i dim iz kućanstava te dim koji svakodnevno dolazi od velikog broja automobila. Tako kisele kiše uzrokuju kiselost jezera i rijeka što pak vodi do odumiranja velikog broja riba i biljka. Isto tako, čovjek na taj način gubi sve više i više pitke vode.

Osim biljnog i životinjskog svijeta, kisele kiše oštećuju i građevine jer takva kiša uzrokuje pojačano raspadanje kamenja i povećava trošnost. Na taj način se i brojni kulturni spomenici oštećuju. Dobar korak u sprječavanju ovog problema je najprije učenje o tome kako nastaju kisele kiše, a zatim poduzimanje svih ostalih adekvatnih koraka u sprječavanju ovoga problema.

Tagovi: