Kako nastaje tuča

Znanost

Kako nastaje tuča

Kako nastaje tuča, kišni, olujni kumulonimbusni oblaci

Tuča, led, grad, krupa, mnogo je naziva za padalinu u krutom obliku koja često dolazi s proljetnim ili ljetnim olujama. Kako nastaje tuča, kišni, olujni kumulonimbusni oblaci nastaju iz vlažne, zračne mase koja se uvis penje okomito. Tlak i temperatura se mijenjaju s porastom visine, pa se ta masa zgušnjava i pretvara u prijeteće olujne oblake koji uz jaku grmljavinu zaspu područje nad kojim se nalaze krupnijim ili sitnijim, najčešće okruglastim komadićima leda koji veličinom mogu jako varirati. Obično je veličina tih ledenih kuglica od 5 – 50 mm, a sitnija tuča se naziva i sugradica.

U ekstremnim slučajevima to mogu biti i krupniji komadi leda, a zabilježeni su i slučajevi od dva kilograma. Kako nastaje tuča, takve ledene oluje u malo vremena naprave ogromnu štetu na zasijanim poljima, kućama, krovovima, automobilima, a događa se i da usmrti životinju ili čovjeka, ako nisu u zaklonu. Iako se tuča brzo otapa u dodiru sa tlom, štete se dugo saniraju, a one na usjevima su obično nepopravljive.

Kako nastaje tuča, prvo se u oblaku zalede kapi kiše

Tuča je prirodni meteorološki fenomen koji je danas dovoljno proučeni i prilično dobro objašnjen. Kod vertikalnog dizanja vlažne zračne mase sa porastom visine pada temperatura i vlaga se kondenzira, a zračna masa zgušnjava i još diže uvis. Kako nastaje tuča, prvo se u oblaku zalede kapi kiše, tako zaleđene kapi u oblačnoj masi se dižu i spuštaju i u tom, također okomitom kretanju “rastu”, odnosno povećavaju masu jer se na njih lijepi dodatna, u oblik tek pristigla vlaga.

Kada te zaleđene kapi povećaju masu i postanu preteške, počinje sudaranje, snažna grmljavina, kreće oluja koja svoj ledeni sadržaj sruči na područje nad kojim se prijeteći oblak nadvio. Kako nastaje tuča, čovjek je nemoćan pred tim fenomenom, može se samo skloniti i fasciniran i prestravljen gledati snagu prirodnih sila na djelu i kad prestane zbrajati štetu i spašavati što se spasti da. Nekada su protugradni topovi razbijali te kumulonimbusne oblake, no čini se da to više nitko ne čini.

Kako nastaje tuča, različite vrste tuče i zabilježeni ekstremi

Veličina ledenih i oblik kuglica variraju, ali se u nekim meteorološkim kronikama bilježe i neke ekstremne slučajeve sa tragičnim posljedicama. Tako je u indijskom gradu Moradabadu 1888 zabilježena tuča u obliku velikog kamenja koja je pobila 246 ljudi, neki su umrli momentalnom smrću, a neki od zadobivenih ozljeda i komplikacija.

Kako nastaje tuča, različite vrste tuče i zabilježeni ekstremi, a u našem vremenu je zabilježeno da je 2110 godine u Argentini, u mjestu Vialeu padala tuča u gromadama od 4,4 kilograma. I tuča u najmanjim kuglicama nanosi velike štete, a ekstremne količine i veličine tuče mogu biti doista ubojite. Kako nastaje tuča, u vremenu u kojem klimatske promjene sve više prijete zemlji i životu na zemlji i tuča se može pojavljivati u svojim ekstremnijim i pogubnijim oblicima. Mnogi se možda boje grmljavine i zato što je u kolektivnom pamćenju tuča zapamćena kao vremenska nepogoda koja uvijek dolazi s grmljavinom.

Tagovi: