Kako nastaje tornado

Znanost

Kako nastaje tornado

Kako nastaje tornado rotiranjem zraka

Kako nastaje tornado? Tornado (također poznat kao “dušnik” ili “velika turbulencija”) je brzo rotirajući zračni vrtlog promjera često samo 50 do 100 metara, koji se proteže od dna oblaka do tla ili površine vode. U njemu se može dogoditi razorna brzina vjetra od oko 500 km / h. Podrijetlo tornada još uvijek nije razjašnjeno do posljednjih detalja – međutim, osnovni principi su jasni.

Tornada nastaju kada se vrlo topao, vlažan zrak blizu zemlje i suhi, hladni zrak na velikoj nadmorskoj visini naslažu jedno na drugo. Meteorolozi takvu stratifikaciju nazivaju “nestabilnom” – to dovodi do činjenice da odjednom može doći do ogromnih potresa zračne mase: (Laganiji) vlažan, topli zrak se diže, (teži) suhi, hladni zrak tone. To isprva stvara olujne grmljavine. Ako su brzine i smjerovi vjetra na tlu različiti od onih po visini (“vertikalne smicanje vjetra”), dati su osnovni zahtjevi za formiranje kako nastaje tornado. Grmljavinska oluja s rotirajućim uzlaznim strujanjem uzrokovana smicanjem vjetra naziva se i “super ćelija”. Uzlazno strujanje dovodi do sve većeg protoka zraka u unutrašnjost crijeva, gdje uzlazne struje postižu sve veće brzine. Time se rasteže rotirajući stup zraka, što dovodi do dobro poznatog efekta piruete: Kao i kod klizačice koja vuče ruke, sve se veća masa dovodi do osi rotacije, što dodatno povećava brzinu rotacije.

Zbog čega i kako nastaje tornado

Osim tornada koji nastaju u grmljavinskim olujama, postoje i oni koji ne nastaju pod grmljavinom, već u područjima gdje se zračne mase vodoravno sudaraju – to znači da zrak tada mora pobjeći prema gore. Međutim, ovdje je stanje također visoka razina “nestabilnosti”, to jest: topli, vlažan zrak odozdo i suh, hladan zrak odozgo kako nastaje tornado.

Tornada se mogu okretati u smjeru kazaljke na satu ili u suprotnom smjeru – bez obzira na to jesu li na sjevernoj ili južnoj hemisferi. Sila corriolis, koja je odgovorna za okretanje uspona i padova, ne igra ulogu u malom promjeru tornada. Usput, izraz “windhose” dolazi od engleskog izraza “hose”, što znači “crijevo”. To ima veze s time kako nastaje tornado.

U SAD -u se godišnje uoči oko 1. 200 tornada, od čega oko 600 u državama Texas, Oklahoma, Kansas i Nebraska duž avenije Tornado. No, tornada se javljaju i u Europi i Njemačkoj, također poznati kao tornada. Procjenjuje se da ih se godišnje stvara oko 300. Većina njih je, međutim, slaba i jedva se primjećuju. Tornada nad vodenim tijelom nazivaju se izljevi. Kako nastaje tornado i javlja se nad kopnom. Topli zrak spiralno se diže pod velikim grmljavinskim oblakom. Okretni pokreti postaju sve brži, kao u pirueti umjetničkog klizača. Na kraju neka vrsta crijeva postane vidljiva na dnu oblaka kroz vodenu paru, koja vodi do zemlje.

Kako nastaje tornado i gdje ga naći

Kako nastaje tornado? Stvara se usisavanje i čim ovo crijevo za zrak dotakne tlo, povlači sve što mu se nađe na putu. Ako se tornado opet smiri, sve pada natrag na tlo. Brzina vjetra u tornadu Tornada mogu doseći do 500 kilometara na sat i više. Oni su nepredvidljivi i opasni.

Tornada se dijele u različite klase ovisno o brzini vjetra i kako nastaje tornado. Za to se koristi takozvana Fujita ljestvica. No izravna mjerenja su teška, pa se snaga tornada obično procjenjuje na temelju štete koju je nanio. Skala se kreće od F0 do F6. F0 je najslabija klasa. U stvarnosti još nije primijećen tornado F6. Za razvoj tornada potrebna su tri osnovna sastojka: topao, vlažan zrak blizu tla, znatno hladnije ili sušeće zračne mase koje se guraju iznad ovog toplog zraka i, s povećanjem nadmorske visine, značajne promjene u smjeru vjetra i / ili brzini vjetra. Iz godine u godinu ti su preduvjeti posebno često ispunjeni na američkom srednjem zapadu, zbog čega se većina i često najrazornijih tornada tamo događa diljem svijeta. Zbog toga se ove regije nazivaju i “Tornado aleja”. Suhe, hladne zračne mase na velikim nadmorskim visinama često nailaze na tople, vlažne i stoga vrlo energične zračne mase iz zaljevskog područja blizu tla preko širokih, ravnih prerija. Time se stvaraju idealni uvjeti za stvaranje osobito jakih oluja. Kumulusni oblaci koje pokreću ogromna uzvodna strujanja često izbijaju više od 14 km u atmosferu. Ako vjetar mijenja svoj smjer s povećanjem visine, ovaj fenomen, također poznat kao “smicanje smjera vjetra”, može postaviti cijeli kompleks oblaka takve stanice s grmljavinom u rotaciju – rađa se “super ćelija”, a s njom i “kolijevka” od većine tornada!

Tagovi: