Kako napraviti stoj na rukama

Kako napraviti stoj na rukama

Kako napraviti stoj na rukama

Kako napraviti stoj na rukama nije nimalo lagan zadatak, jer kada radimo stoj na rukama svoje tijelo stavljamo u potpuno neprirodan ili bolje reći neuobičajen položaj. Krajnji položaj tijela u stoj na rukama je takav da se oslonimo samo na dlanove i ostatak tijela ispružimo u zrak. Iako je stoj na rukama zahtjevna vježba, ona je sastavni dio fizičke i tjelesne kulture u svim školama, što znači da smo se ili ćemo se svi susresti sa ovom vježbom barem jednom u životu. Kako napraviti stoj na rukama vježba se u školama u sklopu nastave, a kasnije ovu vježbu koriste mnogi sportaši i plesači kako bi poboljšali svoje mogućnosti.

Stoj na rukama je vježba koja će vam pomoći poboljšati brojne fizičke komponente, od održavanja ravnoteže do jačanja gornjeg dijela tijela. Također, da bi savladali ovu vježbu potrebno je savladati strah koji ona izaziva kod svi vježbača. Zbog toga ćete, nakon što uspješno izvedete stoj na rukama, osjetiti dodatan ponos i ushićenje koji možda izostanu kod nekih jednostavnijih vježbi.

Kako napraviti stoj na rukama uz pomoć zida

Postavlja se pitanje kako napraviti stoj na rukama, a ako vježbate sami i nemate pomoć nekoga da vam pridrži trup ili noge dok se vi pokušavate ispraviti. Koju god tehniku koristili s kojom ćete naučiti raditi stoj na rukama, prije svega treba reći kako je najvažnije pobijediti strah i nesigurnost prije izvođenja ove vježbe. Za balans tijela i održavanje ravnoteže iznimno je važno smiriti se, održati fokus i koncentraciju na tehniku izvođenja vježbe. Strah vas u tome može paralizirati i sigurno je da nećete uspjeti napraviti stoj na rukama.

Ako nemate pomoć osobe koja bi vam asistirala prilikom treniranja, možete iskoristiti slobodan zid u svom domu ili teretani. To je u principu sve što vam treba kako bi mogli početi vježbati stoj na rukama. Pripazite da u širem prostoru oko vas nema ničega na što bi mogli pasti ili srušiti dok vježbate. Najjednostavniji način kako napraviti stoj na rukama je da se u početku približite zidu okrenuti leđima. Zatim čučnete i oslonite se na svoje dlanove i noge. Oslonac zadržavate na dlanovima, a sa nogama se polako "penjete" po zidu, dok ne uspravite tijelo.

Kako napraviti stoj na rukama uz pomoć prijatelja ili trenera

Druga varijanta kako napraviti stoj na rukama je da pozovete nekoga da vam asistira prilikom izvođenja ove nimalo lagane vježbe. U teretani za tu uslugu možete pitati ostale vježbače ili trenera, a kod kuće vam može pomoći netko od vaših prijatelja ili ukućana. Idealno bi bilo kada bi imali dva asistenta, gdje će vam svaki podignuti jednu nogu u zrak i držati vas u položaju stoj na rukama. Koristili zid ili pomoć prijatelja, ove opcije će vam pomoći samo kako bi osjetili što znači stajati na rukama i kako iz tog položaja održavati ravnotežu.

Teži dio vježbe je kako samostalno postići krajnji položaj gdje stajanja na rukama. Jedan od načina kako napraviti stoj na rukama samostalno je da se nagnete prema naprijed i u istom trenu kada se oslonite na ruke, odgurnete se stopalima od poda i ispružite noge u zrak. Ovaj pokret morat ćete izvesti umjereno, kako vas ne bi prebacilo i kako ne bi pali na drugu stranu. Stoj na rukama nije komplicirana vježba i svatko tko dovoljno puta pokuša, može ju savladati. Najvažnije je da se ne bojite, te da smirite svoje tijelo i misli prije izvođenja vježbe.


Tagovi: