Kako napraviti sangriju

Hrana i piće

Kako napraviti sangriju

Saznajte zašto je sangrija najbolji ljetni koktel od vina

Sangrija je definitivno jedno od omiljenijih ljetnih alkoholnih pića. Ovaj španjolski klasik često se naručuje i ispija na plažama za vrijeme zalaska sunca. Što je zapravo Sangrija i od kuda potječe? Sangria dolazi od španjolske riječi sangre/krv. Točna godina nastanka ovog pića je nepoznata, no svoju popularnost stječe 1964 godine u New York-u na održavanju World’s Fair-a. Tada se ovaj koktel nazivao punčem od crnog vina i raznog voća.

Ovaj punč je uskoro zaintrigirao mnoge barmene i ugostitelje te su se brzo na tržištu razvile mnoge varijacije ovoga pića. Danas ovo piće povezujemo sa sunčanom i vrućom Španjolskom, i upravo radi toga je jedno od omiljenijih ljetnih alkoholnih pića. Da li je ovo piće rezervirano samo za Cocktail barove? Ne! Sangriju možemo napraviti i doma. Sve što nam je potrebno je dobro i kvalitetno crno vino ili rose, bogata količina voća koja će piću dati osvježavajuću notu tijekom ispijanja. Riječ je o piću koje može stajati, zapravo – što je ovo piće hladnije ono je bolje.

Kako se radi sangrija?

Tradicionalna Sangrija priprema se s kvalitetnim crnim vinom. Poželjno je da ovo vino ima blagi okus voća. Najbolje je odabrati crno vino koje i inače preferirate kako se ne bi zeznuli. Može se odabrati i Rose, no tada ne dobivate onaj jednak omjer vina i slatkoće od voća, već vam slatkoća preuzima okus. Što ako niste fan crnog vina ni Rose-a? Tada ovaj koktel možete pripremiti i s bijelim vinom, no tada morate kombinirati sa breskvom, marelicom, slatkastim sirupima ili likerima. Sangrija se sastoji i od agruma i cimeta – obaveznih sastojaka.

Najčešće se koriste naranče i limuni, no mogu se ukombinirati i jabuke, razno bobičasto voće, breskve i marelice. Važno je naglasiti kako se agrumi ne potapaju samo u piće, već se u njega nadodaje i njihova korica. Kod pripreme najjednostavnije je iscijediti malo soka od limuna ili naranče, zatim na sok natočiti vino, te u njega ubaciti komadiće agruma s malo naribane korice. Što je sa začinima? Obavezan je štapić cimeta s kojim se često miješaju ostali sastojci. Naravno, možete ubacivati začine poput đumbira, klinčića, anisa. Najbolje je da Sangriju napravite dan prije kako bi se svi okusi sljubili prije posluživanja.

Neka se domaća sangrija nađe i u vašem frižideru

Okus Sangrije je slatkasto kiseli, no to ne znači da ju ne smijete dodatno zasladiti. Ako želite slađi oblik Sangrije, tada u nju možete dodati još šećera ili meda, kao i raznih voćnih sirupa. Također, ako želite dodatnu dozu osvježenja u ovome piću, tada možete nadodati i mineralnu ili još neko piće po želji (rum, brandy, rakija). Kako napraviti domaću Sangriju? Ne postoji striktan recept, već ga kreirate po svojoj želji. Omjeri kojih bi se trebali držati su sljedeći:

Jedna litra kvalitetnog crnog vina (Cabernet Sauvignon, Merlot), 1/2 sok od limuna i naranče, 1 narezani limun, 1 narezana naranča, naribana korica limuna i naranče, štapić cimeta. Proces izrade je veoma jednostavan, dovoljno je sjediniti sve navedene sastojke. Najbolje je da se Sangrija napravi dan ranije kako bi mogla odležati par sati. Ovo će dopustiti piću da sjedini kisele i slatke okuse i da dobijete savršeno ljetno osvježenje. Sangrija se može poslužiti u koktel čašama, uz ili bez dodatka leda.

Tagovi: