Kako napraviti njemački punč

Kako napraviti njemački punč

Njemački punč, blagdanska poslastica u čaši

Punč je uz kuhano vino svakako najpopularnije zimsko alkoholno piće. I dok je glavni sastojak svakog originalnog punča čaj, njemački punč se ipak razlikuje prema načinu pripreme i sastojcima. Punč je kao piće u Europu došao iz daleke Indije. Ovo piće se toliko svidjelo engleskim moreplovcima da su ga u 16. stoljeću odlučili ponijeti sa sobom u Englesku. Ovo aromatično i ukusno piće ubrzo je osvojilo mnoge, što je pridonijelo i njegovom izmjenom.

Naime, sami punč se na početku pripremao samo od vina, voća, soka limuna, začina i vode. Europska verzija punča istakla se sa dodatkom čaja, ruma, meda, šećera pa i rakije. Njemački punč je zadržao osnove punča koji je davno doputovao iz Indije, što ga čini omiljenom inačicom ovoga pića. Punč se najčešće pije za vrijeme blagdana ili određenog slavlja, uz mogućnost da se u njega dodaju sastojci po vlastitoj želji. Danas postoje alkoholne i bezalkoholne osvježavajuće verzije.

Njemački punč, priprema i recept

Njemački punč se sastoji od osnovnih sastojaka koji daju puni okus. Recept je sljedeći: Priprema - U loncu ćete zagrijati i otopiti šećer, u koji ćete zatim dodati vodu, limunovu te narančinu koricu, začine poput cimeta i klinčića. Sve zajedno ćete kuhati od 30 d 40 minuta na laganoj vatri kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Na kraju kuhanja potrebno je dodati vino i vinjak i dobro promiješati. Njemački punč je prepoznatljiv po dodavanju vina ili vinjaka koji daje jednu kiselkastu notu u slatkim okusima.

Punč se tradicionalno pije topao kako bi se osjetili svi okusi. Ukoliko pijete mlaki ili hladan punč nećete osjetiti arome i okuse, i vrlo vjerojatno će prevladati samo jedna nota okusa. U punč se također može dodati i crni čaj, rum, vanilin šećer, med - ovisno o tome kakve okuse preferirate. Većina priprema punč s rumom kao zamjenu za navedeno vino jer se smatra da rum daje notu alkohola bez kiselosti koja je prisutna s vinom i limunom/narančom.

Njemački punč, posluživanje i uživanje

Mjere za pripremu punča razlikovat će se ovisno o tome koju količinu pića želite napraviti. Pripremljeni njemački punč može stajati u hladnjaku, no prije svakog ispijanja poželjno ga je dobro zagrijati kako bi postigli željenu punoću okusa svih sastojaka. Neovisno da li pripremate njemački punč ili neku drugu verziju, morate imati na umu kako ovo piće mora imati savršen balans kiselog i slatkog okusa. U pripremljen punč uvijek možete dodati i nešto prema vlastitoj želji.

Mnogi u svoje čaše vole staviti kriške narezanog limuna ili naranče i koricu cimeta za miješanje. Iako je punč prvenstveno piće, danas u svijetu kulinarstva postoje i razne slastice koje su inspirirane upravo s ovim pićem. Uz što se punč tradicionalno poslužuje? Ovo piće često se poslužuje nakon jela kao neki oblik deserta ili uz kolače. Mnogi ga piju samostalno i pripremaju neovisno o tome da li je neki blagdan ili događaj. Njegova priprema je jednostavna i veoma brza, što ga čini savršenim pićem za hladne dane.


Tagovi: