Kako napraviti liker od marelica

Kako napraviti liker od marelica

Klasični starinski liker od marelica

Marelice su omiljeno voće ograničenog roka trajanja pa ga ljudi oduvijek prerađuju u džemove, marmelade, pekmeze, zamrzavaju ih za knedle od marelica, rade i voćne rakije ali su omiljeni i razni likeri od marelica koje se rade od sočnog mesa ovog voća sa ili bez jezgri iz koštica, a neki rade i gorke likere samo od koštica marelica koje se smatraju ljekovitima. Klasični starinski liker od marelica pripremaju sva domaćinstva koja uzgajaju marelice, ali i oni koji ih moraju kupiti.

Čini se da svaki kraj pravi neku svoju verziju ovog likera. Za generalni liker od marelica trebate kilogram marelica, kilogram šećera, litru i pol vode, 750 mililitara votke ili neke voćne rakije (50% - 40% alkohola) i malo cimeta. Marelice iz kojih ste izvadili koštice zgnječite, izvađene jezgre iz koštica zdrobite u mužaru i pomiješajte sa marelicama, stavite u teglu i zalijte votkom na tjedan dana, promiješajte 1 - 2 puta svaki dan.

Ako koristite jezgre s kožicom liker od marelica će imati gorkastu notu

Skuhajte sirup od kilograma šećera u 1,5 litre vode, ohladite i sedmog dana zalijte marelice u tegli, promiješajte i procijedite kroz sito ili filter, flaširajte i spremite. Ako koristite jezgre s kožicom liker od marelica će imati gorkastu notu. Naravno možete pripremati i liker samo od marelica, ali isto tako i samo od jezgri izvađenih iz koštica. Za liker od koštica marelica trebate 100 grama jezgri, pola litre votke, 20 grožđica, voćni šećer (fruktozu) i vanilin šećer.

Na ovaj način dobivate gorki liker od marelica, no postupak je jednostavan. U mužaru zdrobite jezgre zajedno s grožđicama, sve stavite u staklenu teglu i prelijte votkom. Protresite teglu i ostavite je tri tjedna na sunčanom mjestu, nakon čega istresite sadržaj u drugu posudu radi dekantiranja, nakon što se mirisi malo rasplinu vratite sadržaj natrag u teglu, dodajte fruktozi i vanilin šećer i opet protresite i neka odstoji još par dana, zatim filtrurajte i flaširajte svoje gorko piće.

Liker od marelica sa tri vrste alkohola

Ovaj recept za sladokusce i poznavatelje dobre kapljice je prava bomba i velika nagrada onima koji ga odluče napraviti. Iako vam se učini prekrupan zalogaj, pročitajte što trebate za liker od marelica sa tri vrste alkohola, možda se odvažite napraviti ga. Za ovu bombu trebate 10 kilograma marelica, 1,2 litre votke, 3,6 litre bijelog vina, 2 litre vode i 2,5 kilograma šećera. Prvo skuhajte šećerni sirup od vode i šećera, a dalje slijedite korake redom.

Iz 4 kilograma neopranih marelica izvadite koštice, marelice zgnječite i stavite u veliku staklenu posudu, prelijte šećernim sirupom, pokrijte gazom i stavite na sunce da započne fermentacija, daju ubrzate dodajte 25 grama vinskog kvasca i povremeno promiješajte. Premjestite na tamno mjesto kad je vrenje završilo. Preostale marelice operite, očistite od koštica, sameljite u pire i u drugoj staklenoj posudi nalijte vinom i votkom. Za ovaj liker od marelica trebate i samljevenih 150 grama jezgrica zalivene vodeno alkoholnim rastvorom. Nakon 10 dana se sve pomiješa, filtrira i flašira.


Tagovi: