Kako napraviti kremu za masnu kožu lica kod kuće

Kako napraviti kremu za masnu kožu lica kod kuće

Najbolja krema za masnu kožu je prirodna krema bez konzervansa

Zbog agresivnih elemenata u industrijskoj kozmetici i nuspojava takve kozmetike, sve popularnije je izrađivati prirodnu kozmetiku po sistemu "sam svoj majstor". Najbolja krema za masnu kožu je prirodna krema bez konzervansa, koju uz temeljne dodatke i biljke po izboru možete napraviti u bezbroj varijanti. Temeljni dodaci su destilirana voda i temeljna krema koju možete kupiti u svakoj ljekarni pod nazivom "lekobaza". Biljke i biljne i biljne hidrolate ili mirisne vodice koje ćete dodavati birate sami.

Naravno, neki ljudi spravljaju svoju kremastu bazu dodajući i miješajući neka temeljna ulja poput kokosovog ulja, pčelinji vosak, glicerin, pročišćenu mast (kod nevenove masti), čak i pročišćeno maslo poznato kao ghee i kojekakve druge dodatke, ali lekobaza je toliko neutralna i sigurna da je mogu koristiti i male bebe i osobe sa problematičnom ili bolesnom kožom. Ako želite da vaša krema za masnu kožu zadovolji sve kozmetičke i zdravstvene uvjete, budite sigurni da neće biti nikakve iritacije ili možda čak alergijske reakcije na vašoj koži.

Kako se radi krema za masnu kožu od stolisnika

Krenimo s najjednostavnijim, a vjerojatno i najjeftinijim receptom za bilo koju prirodnu kremu, naročito onu za masnu kožu. Potrebno vam je 100 mililitara destlirane vode, 100 grama temeljne apotekarske kreme (lekobaze), 15 grama stolisnika i 30 miligrama cvjetne vdice od narančinog cvijeta, pročitajte uputu kako se radi krema za masnu kožu od stolisnika i krenite u izradu. Koristite porculanske i emajlirane posude, vatrostalno staklo i drvene kuhače, metalno posuđe izbjegavajte i sve radite u sterilnim uvjetima.

Krema za masnu kožu se radi tako da potopite 15 grama stolisnika 100 mililitara destilirane vode i zakuhate, neka vrije oko tri minute, potom sve procijedite kroz gusto cjedilo za čaj, dodajte cvjetnu vodicu od narančinog cvijeta (hidrolat) i na kraju sve umiješajte (smiksajte) u lekubazu da dobijete glatku i jednoličnu masu, ulijte tu masu u posudicu u kremu i čuvajte na hladnom jer je bez konzervansa. Stolisnik je antiseptik koji čisti, isušuje i iscjeljuje akne i prištiće, a hidrolat narančinog cvijeta sprječava nastanak novih.

Nevenova krema za masnu kožu koju treba njegovati i liječiti

Nitko ne voli sjajnu masnu kožu koju je teško zamaskirati i dekorativnom kozmetikom. Osim što se neugodno sjaji, na njoj se lojnice često začepljuju i stvaraju se crni miteseri, osipa se aknama i bubuljicama koje se često upale i nakon kojih ostaju ožiljci i kada zacijele. Za tako kompliciranu kožu je najbolja nevenova krema za masnu kožu koju treba njegovati i liječiti, a možete je jednostavno napraviti sami i ne morate je čuvati u frižideru.

Nevenova krema za masnu kožu se izrađuje od dvije šalice latica nevena (ne cijele cvjetove), jednu šalicu maslinovog ulja ili ulja od konoplje (ili uljni nevenov macerat), četvrtinu šalice komadića pčelinjeg voska i 10 kapi eteričnog ulja od lavande. Kuhajte latice nevena u ulju na slaboj vatri uz stalno miješanje oko dva sata, ohladite i procijedite te u to umiješajte otopljeni vosak i kapi ulja lavande, smjesu ulijte u pripremljene teglice. Blaža verzija se može napraviti od nevenovog macerata i lekobaze.


Tagovi: