Kako napraviti kavu

Hrana i piće

Kako napraviti kavu

Kava nas je upoznala, njozi hvala

Ispijanje kave nije tek dnevni ritual, ona je stil i način života, ona je i sociološki fenomen jer povezuje ljude i čuva običaje druženja iako će pravi zaljubljenici u kavu taj mirisni tekući užitak popiti i sami. Izreka “kava nas je upoznala, njojzi hvala” je novijeg datuma, ali je toliko istinita da će živjeti dok bude kave i kavopija. Naravno, ne možemo napraviti kavu, netko je mora uzgojiti, pobrati, osušiti, napraviti kavu je samo sinonim za kuhanje kave.

Kava u zdravstvenom smislu sadrži antioksidanse, magnezija više nego u šalici soka od grožđa, regulira dijabetes, a pomaže i kod alzheimerove i parkinsonove bolesti. Talog od kave je zabavan način da se pročita nečija sudbina, služi kao odlična podloga za uzgoj gljiva na malim prostorima i odlično je gnojivo za vrtne biljke. Popiti svoju jutarnju ili popodnevnu kavu u dobrom društvu često kavopije odvede u razne k-avanture, jer “idemo na kavu” ili “dođi na kavu” je često poziv i na nešto drugo.

Kako se kuha legendarna turska kava

Može vas to iznenaditi, ali ćete naići na više različitih opisa kako se kuha legendarna turska kava, kao da je svako selo i svaka kuća imala neke svoje trikove. Prvi način je sa hladnom vodom u koju odmah stavite šećer i kavu koji se mjere prema broju fildžana kave koliko ćete dobiti iz te džezve, kada sve prokuha, skinite s vatre. Drugi način je da u vatrostalnu staklenu džezvu ili čajnik stavite 3-4 žlice kave i zalijete vrelom vodom.

Neki kavopije tvrde da se originalna turska kava pravi po posebnom ritualu, prvo u džezvi zakuhate vodu sa žličicom šećera, odlijete trećinu vode, dodate tri žličice kave, vratite na vatru da ponovo dva puta zakipi miješajući da ne iskipi, maknete s vatre, zalijete onom odlivenom vodom, pustite da malo “sjedne” talog i onda nalijete u šalicu. U praznu zagrijanu džezvu stavite kavu da malo zamiriši i zalijete je kipućom vodom, mora tri puta zakuhati uz miješanje, servirate je uz kocke šećera.

Kafe aparati i kava iz njih doma i u kafićima

Prvi kućni kafe aparati su bili zapravo kafetijere podijeljene na posudu za vodu i sito u koje se sipala kavu koja se kuhala na temperaturi vrenja i brzo micala s vatre da se sačuva aroma. Danas se moderni kafe aparati i kava iz njih doma i u kafićima po ničemu ne razlikuje osim po kvaliteti kave koju koristite. U kafićima možete piti kavu sa mlijekom ili makijato, kavu sa mliječnom pjenicom ili cappuccino, kavu sa šlagom, ledenu kavu.

Sve to si možete složiti i doma ako imate kvalitetan kafe aparat i biranu sortu kave. Kava je jutarnji ritual i društveni događaj, irish coffee je poznata po malo viskija i priprema se od 1942 godine, a danas se sa raznim dodacima susrećemo sa nekim modernim inačicama kave koje koriste med, orašaste plodove i razne druge dodatke. U arapskim zemljama kavi dodaju neke lokalne gorke začinske trave da joj pojačaju aromu ičini se da lokalnih trikova ima svuda po svijetu.

Tagovi: