Kako napraviti irsku kavu – Kava s viskijem

Kako napraviti irsku kavu - Kava s viskijem

Galska ili irska kava - Caife Gaelach

Galska ili irska kava originalnim nazivom Caife Gaelach je topli napitak koktel od smeđeg šećera, vruće kave, irskog viskija i gustog vrhnja. Savršen napitak koji grije i može se konzumirati u bilo koje doba dana. Ovaj je koktel nacionalno piće Irske a najviše ga se konzumira na Dan svetog Patrika kada se slavi i nazdravlja.

No kako je nastala galska kava malo tko zna da ju je stvorio zapravo irski kuhar Joseph Sheridan koji je radio u restoranu u zračnoj luci koja se tada zvala Doynes u blizni Lamericka, današnjoj zračnoj luci Shannon davne 1942. godine. Kao okrijepu ponudio ju je američkim putnicima koji su zapeli u ovoj zračnoj luci čekajući na svoj let, te bili iznenađeni fantastičnim okusom irske kave.

Recept kako se radi irska kava, odnosno galska kava, u SAD je prenio novinar Stanton Delaplane, a ovaj je koktel topli napitak prvi puta poslužen u SAD u San Franciscu 1952. godine te se proširio cijelim svijetom.

Recept kako se radi irska kava

Da bi se napravila irska kava svakako će vam biti potrebno skuhati crnu kavu i to jaku kavu. Zatim vam je potrebno gusto vrhnje za pripremu kreme koja se stavlja na vrh šalice, svjetlo smeđi šećer dvije žličice kako bi se kava zasladila, kvalitetan originalan irski viski, te za ukras malo naribanog muškatnog oraščića ili naribane tamne čokolade, a može poslužiti i par zrna kave za ukras.

Dvije su vrste nesumnjivo najbolje kada je irski viski u pitanju, Jameson i Bushmills, te nećete pogriješiti ako odaberete jedan od ovih viskija. Potrebna vam je šalica otporna na toplinu. Prvo napravite kremu kao gusti šlag od vrhnja i ostavite u hladnjaku da malo očvrsne. Kavu ukuhajte sa šećerom te pustite da se malo istaloži. Nakon toga presipajte kavu sa šećerom u čašu i ulijte odabrani viski i lagano promiješajte, na vrh čaše stavite gusti šlag i ukrasite muškatnim oraščićem ili ribanom čokoladom, a vaša je irska kava spremna za konzumaciju.

Zašto je irska kava popularna

Irska kava je vrlo popularna jer se poslužuje kao topli napitak slatkastog okusa s osjetom irskog viskija u sebi. Za hladnih zimskih mjeseci ovakav topli napitak koji sadrži alkohol u sebi ugrijat će svakoga tko proba irsku kavu. Zapravo ovaj je napitak sladak jer smeđi šećer i gusti šlag daju slatkasti okus pa čak i oni koji ne vole žestoki alkohol poput viskija ostaju oduševljeni nakon konzumiranja.

Kada naručujete irsku kavu raspitajte se koju kavu koriste i još važnije koji viski stavljaju, te ukoliko ne stavljaju originalan irski viski to što ćete dobiti nije irska kava. Upravo zbog irskog viskija ovaj topli napitak predstavlja ono što jest, tako da svaki restoran, kafić ili bar koji poslužuje irsku kavu neće ugroziti svoju reputaciju posluživajući ovaj napitak bez da koriste originalan irski viski.

Iako je slatkastog okusa ovo je snažni napitak upravo zbog irskog viskija, te je izvor okrijepe i energije u hladnim zimskim danima, iako se konzumira u svako doba godine.


Tagovi: