Kako napraviti džem od bresaka s čehuljom

Kako napraviti džem od bresaka s čehuljom

Džem od bresaka s čehuljom eliksirom zdravlja

Čehulja je biljka koja je vrlo mirisna i aromatična, no i vrlo zdrava te je od davnina prisutna u brojnim receptima naših baka i njihovih baka. Ovo je biljka koju se pronalazi u Gorskom kotaru i na Velebitu pa je upravo karakteristična za upotrebu u ovim krajevima. Malo je poznato da se korjen ove biljke, te njeni zeleni plodovi koriste u narodnoj medicini za liječenje bolesti želuca, gihta, astme, boginja, oteklina, raznih infekcija bakterijama, kozica, nadutosti, otapanja kamenaca i sekreta, pomaže kod menstrualnih tegoba i ugriza pasa.

Upravo zbog ovih svojstava i arome džem od bresaka s čehuljom je izrazito zdrava namirnica koju se može konzumirati cijelu zimu kada je imunitet oslabljen zbog manje boravka na otvorenom.

Kako bi čehulja zadržala svoja svojstva naše su bake list čehulje dodavale u teglice pripremljenog džema tek na kraju kada se džem ohladio. Džem od bresaka s čehuljom tokom zimskih mjeseci odlična je i zdrava poslastica koja je liječila i prevenirala brojne bolesti u doba kada nije bilo liječnika u svakom selu.

Kako napraviti džem od bresaka s čehuljom

Recept kako napraviti džem od bresaka s čehuljom vrlo je jednostavan čak i za one domačice koje nisu spretne u spremanju zimnice. Za pripremu će biti potrebno nekoliko kilograma zrelih bresaka, šećer i listovi čehulje. Zrele breskve je potrebno oguliti od njihove kože i očistiti od koštice, te narezati na komadiće kako bi se lakše rastopile u ukuhale sa šećerom.

Narezane breskve stavite u lonac s debelim dnom i usipajte šećer te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, miješajući da se smjesa ne bi primila za dno lonca. Kada se šećer otpio dobit ćete homogenu smjesu te sada možete pojačati vatru kako bi se postigla željena gustoća poput gela. Dok se smjesa kuha potrebno je miješanje kako smjesa ne bi zagorila na dnu lonca.

Staklenke u koje ćete stavljati džem trebate sterilizirati u pećnici na visokoj temperaturi kako bi bile sterilizirane od bakterija. Smjesu džema presipajte u čiste staklenke te ostavite da se ohladi. Na vrh staklenke prije zatvaranja stavite listić čehulje i zatvorite staklenke. Vidite i sami da način kako napraviti džem od bresaka s čehuljom nije komlpliciran proces pa iskušajte sami ovaj recept.

Džem od bresaka s čehuljom na moderan način

Džem od bresaka s čehuljom možete napraviti uz moderne dodatke koji će vam olakšati izradu gelirane mase kakva treba biti za džem. Glukozni sirup, gelni agens, regulator kiselosti, limunska kiselina, natrijum-citrat, te pektin samo je nekoliko modernih dodataka koji su danas na raspolaganju u pripremi džemova za zimnicu kakve naše bake nisu imale.

Ovi dodaci pomažu i u očuvanju da zimnica duže traje, pomažu prilikom izrade gelirane mase, a daju i posebnu aromu i kiselost kakvu želimo imati u okusu. Limun na našim područjima nije bio toliko rasprostranjena kao danas pa nije bio ni pristupačan, te se prije nije ni koristio kod izrade džema.

Džem od bresaka s čehuljom možete kupiti i kao gotov proizvod u trgovinama zdrave hrane i bio trgovinama, te je takav proizvod jednako zdrav kao i da ste ga sami pripremali. No, ako više volite sami angažirati kod pripremanja zimnice svakako će vam biti veće zadovoljstvo konzumirati ga znajući da je zimnica vaših ruku djelo.


Tagovi: