Kako napraviti čaj od aronije

Kako napraviti čaj od aronije

Više je načina kako napraviti čaj od aronije

Samo to da možete čaj raditi od osušenog lišća ili bobica, kao i od mješavine lišća i bobica, već su dvije različite verzije čaja. Možete piti vrući ili ledeni čaj, a možete i lišće i bobice kombinirati sa drugim ljekovitim biljem, nastojte da takve mješavine ne preuzmu osnovnu aromu aronije, dvije trećine aronije i jedna trećena drugog čajnog bilja su dobar omjer. Dakle, više je načina kako napraviti čaj od aronije i svaki ima svoju svrhu.

Kako napraviti čaj od aronije samo od lista se radi tako da punu žlicu sitno nasjeckanih suhih listova prelijete sa 2,5 decilitra kipuće vode, pustite da poklopljeno odstoji 10 - 15 minuta, procijedite i možete piti. Ovakvog čaja smijete popiti najviše tri šalice dnevno. Aronija je samonikla biljka Sjeverne Amerike, odatle je stigla u Europu, a Stari Indijanci su radili i čaj od kore aronije za zaustavljanje krvarenja. Nakon černobilske nuklearne katastrofe, ozračenima su davali čaj od aronije.

Osušene bobice, kako napraviti čaj od aronije

Aronija se smatra jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, može izdržati niske temperature sibirskih zima i do -47°C, otporna jednako na mrazeve, kao i na razne biljne bolesti, kukce, sušu i zagađenja. Osušene bobice, kako napraviti čaj od aronije, možete bobice samljeti u mlincu za kavu i onda ih pripremati kao čaj od šipka. Trpki, slatkasto-gorkasti čaj je najbolje piti bez zaslađivanja, ali ako ga morate zasladiti, učinite to s medom, nikako sa šećerom ili unjetnim zaslađivačima.

Kako napraviti čaj od aronije, ako želite sačuvati savršeni voćni okus aronije, nemojte miješati bobice s lišćem ili drugim čajnim biljkama. Ohlađeni čaj možete koristiti za bojenje krema za torte i kolače, ali skuhajte jači koncentrat ako želite jači intenzitet boje. Od aronije možete napraviti, džem, pekmez, slatko, sok, sirup, liker, vino, a čaj možete konzumirati topli ili kao ledeni napitak od 1,8 kilograma aronije, 200 grama šećera, 75 grama limunovog soka, 1,2 litre vode i možete dodati 2 vrećice crnog ili zelenog čaja.

Kako napraviti čaj od aronije i kako vam on pomaže

Čaj koji možete čak i zamrznuti napravite kao biljnu mješavinu od pola čaše aronije, pola čaše bazge, pola čaše usitnjene suhe kore od naranče, pola čaše suhog mljevenog šipka, jedne čaše meda, jedne žlice suhog zdrobljenog cimeta, jedne žlice korjena đumbira, tri žlice jabučnog octa, 10 klinčića i čaše cvjetnog meda, sve to kuhate u šest litara vode. Kako napraviti čaj od aronije, u frižideru je ovom čaju rok trajanja tjedan dana, u zamrzivaču do šest mjeseci.

Kako napraviti čaj od aronije i kako vam on pomaže, poboljšava cirkulaciju i čisti krv, regulira tlak i šećer u krvi, pomaže kod migrena i drugih glavobolja, zaustavlja razvoj ateroskleroze, sprječava proširenje i upalu vena, usporava nastanak alzeheimerove bolesti i demencije, pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti, smiruje upalu, bolove i grčeve u želucu i crijevima, potiče rad jetre i čisti je, pomaže kod upale žuči i žučnih kamenaca, pomaže protiv malignih stanica kod raka i najbolji je antioksidans,


Tagovi: