Kako nabaviti ozempic

Kako nabaviti ozempic

Što je Ozempic i za što se koristi?

Ozempic je lijek koji u sebi sadržava djelatnu tvar semaglutid. Navedena djelatna tvar pomaže u sniženju razine šećera u krvi onda kada je on previsok. Lijek se koristi za liječenje odraslih osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, i to onda kada dijeta i tjelovježbe nisu dovoljne. Lijek se može koristiti samostalno kada pacijent ne može uzimati metformin ili slične lijekove, ili onda kada se treba koristiti kombinirana terapija za liječenje šećerne bolesti. Što je potrebno znati prije primjene Ozempic lijeka?

Lijek nije pogodan za osobe koje su alergične na navedenu djelatnu tvar, za osobe koje boluju od šećerne bolesti tipa 1, za osobe koje imaju razvijenu dijabetičku ketoacidozu. Uzimanje ovog lijeka može utjecati na probavni sustav osobe, može uzrokovati nizak šećer u krvi, može uzrokovati pogoršanje bolesti oka radi šećerne bolesti. Lijek nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina jer sigurnost primjene lijeka u toj dobi nije ustanovljena. Navedeni lijek može se koristiti samostalno ili kao dodatna terapija.

Ozempic primjena i nuspojave

Ovaj lijek će se primjenjivati prema uputama liječnika, ljekarnika ili medicinske sestre. Početna preporučena doza iznosi svega 0,25 mg jednom tjedno, četiri tjedna. Nakon što je prošlo četiri tjedna liječnik prepisuje novu dozu koja je manja i koja se koristi jednom tjedno. Liječnik također prema potrebi može i povećati dozu ako se nije postigla očekivana regulacija šećera u krvi. Samostalno mijenjanje doze je strogo zabranjeno. Lijek se koristi uz pomoć injekcije koja se daje na prednjoj strani bedra, području trbuha ili na nadlaktici.

Medicinska sestra detaljno će vas uputiti u pravilnu primjenu lijeka. Ozempic se injicira i samostalno, prema uputama, i potrebno je voditi bilješke kada. Uzrokuje li Ozempic nuspojave? Nuspojave su zabilježene, no one nisu nužna pojava kod svakog bolesnika. Najčešće zabilježene nuspojave su: Komplikacije kod bolesti oka uzrokovane šećernom bolesti, mučnina i proljev, snižena razina šećera u krvi, povraćanje, bolovi u trbuhu, zatvor, podrigivanje, gubitak težine. Radi zadnje nuspojave sve više ljudi traži navedeni lijek kao sredstvo za brzo mršavljenje, no potrebno je navesti kako je to opasno po život.

Ozempic kupnja i cijena

Za lijek Ozempic potrebno je imati liječnički recept, što znači da ga ne možemo kupiti ukoliko nam nije određen za liječenje. Nažalost, radi svojih "skrivenih" djelovanja, navedeni lijek se sve češće kupuje online. I dok je online moguće nabaviti određene lijekove bez recepta, navedeno se ne preporučuje radi vlastite sigurnosti. Koja je cijena? Ozempic otopina za injekciju 1 x 1,5 ml iznosi 97,62 EUR. Navedena cijena u ljekarnama može biti jednaka ili ponešto niža. Kako se čuva?

Lijek je potrebno čuvati na sigurnom mjestu, podalje od znatiželjne djece. Lijek se ne smije koristiti nakon što je istekao njegov rok valjanosti koji je jasno naveden na naljepnici na brizgalici s oznakom EXP. Prije samog otvaranja lijek je potrebno čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stupnja. Lijek se ne smije koristiti ako se primijeti kako je otopina bez boje ili da nije bistra. Neiskorišteni lijek potrebno je sanirati prema uputama ljekarnika.


Tagovi: