Kako mjesec sjaji

Znanost

Kako mjesec sjaji

Kako mjesec sjaji i što je mjesec?

Mjesec je prirodni satelit Zemlje koji se nalazi u orbiti oko našeg planeta. Otkriven je još u dalekoj prošlosti i uvijek je bio izvor divljenja i fascinacije ljudi. On ima gotovo četvrtinu veličine Zemlje i gotovo jednu šestinu njezine mase, što ga čini jednim od najvećih satelita u našem Sunčevom sustavu. Mnogi se pojedinci pitaju kako Mjesec sjaji i kako je on nastao. Postoji nekoliko teorija o tome kako je Mjesec nastao, ali trenutno najprihvaćenija je hipoteza Velikog sudara. Prema ovoj teoriji, prije otprilike 4,5 milijardi godina, rano Sunčev sustav bio je vrlo nemiran, a velike stijene i planeti su kružili oko Sunca. U jednom trenutku, jedan takav planet se sudario s rano formiranom Zemljom. Ovaj sudar je bio toliko silovit da je stvorio veliku količinu materijala koji se raspršio u orbitu oko Zemlje. Ovaj materijal se kasnije konsolidirao u Mjesec. Ova teorija također objašnjava sličnost kemijskog sastava Zemlje i Mjeseca, kao i sličnost orbita koje se nalaze u istom ravnini. Osim toga, hipoteza velikog sudara može objasniti zašto je Mjesec u odnosu na Zemlju tako velik u usporedbi s drugim satelitima u Sunčevom sustavu. Mjesec je vrlo važan za Zemlju jer utječe na mnoge prirodne procese, uključujući plimu i oseku. Plima i oseka su uzrokovane privlačenjem gravitacije između Mjeseca i Zemlje. Mjesec također pomaže u stabilizaciji kuta nagiba Zemljine osi, što osigurava stabilne klimatske uvjete. U nastavku ćemo otkriti nešto o samoj strukturi Mjeseca, te ćemo reći kako Mjesec sjaji.

Kako mjesec sjaji i kako izgleda površina?

Prije nego što otkrijemo kako Mjesec sjaji, ponajprije ćemo reći nešto o njegovoj samoj strukturi. Mjesec ima površinu prekrivenu kraterima, planinama, ravninama i drugim značajkama. Površina je prekrivena prašinom i regolit. Regolit se sastoji od finih čestica minerala, stijena i stakla koje su nastale pri visokim temperaturama tijekom sudara asteroida i drugih tijela s Mjesečevom površinom. Mjesečeva površina se sastoji od različitih područja. Najveće područje na Mjesecu je Mare Imbrium, velika, tamna ravnina koja izgleda kao ogromno jezero. Ostala velika područja su Mare Serenitatis, Mare Tranquillitatis i Mare Nectaries. Mjesec također ima mnoge planine i kratera. Planine su obično starije od morskih područja i mogu doseći visinu od oko 3.000 metara. Najpoznatiji krater na Mjesecu je krater Tycho, koji je okružen radijalnim kraterima i dugim nizom brda. Tycho je relativno mlad krater i vjeruje se da je nastao prije oko 108 milijuna godina. Mjesec također ima različite oblike tla, uključujući doline, klisure i provalije. Najpoznatiji primjer je dolina Hadley, koja se nalazi na rubu Mare Imbrium. Ova dolina je nastala prije otprilike 3,5 milijardi godina kada se područje urušilo i formiralo uski prolaz. Na Mjesecu nema atmosfere, stoga je površina izložena sunčevoj radijaciji, mikro meteorima i drugim tijelima koja prodiru kroz svemir. Kako Mjesec sjaji i kako nastaju mjesečeve mijene, saznajte u sljedećem dijelu članka.

Kako mjesec sjaji i kako se giba?

Kako Mjesec sjaji? Mjesec sjaji zahvaljujući refleksiji Sunčeve svjetlosti od svoje površine. Iako Mjesec nema vlastitu svjetlost, svjetlost Sunca se odbija od Mjesečeve površine i vraća se natrag prema Zemlji, s čime se stvara prepoznatljivi sjaj usred noćnog neba. Kako Mjesec sjaji je zahvaljujući odbljesku Sunca s njegove površine, te njegov sjaj varira ovisno o položaju u kojem se Mjesec nalazi u odnosu na Sunce i Zemlju. Što se tiče Mjesečevih mijenja, one nastaju zbog pozicije Mjeseca u odnosu na Sunce i Zemlju. Kao što znamo, Zemlja se okreće oko Sunca, a Mjesec se okreće oko Zemlje. S obzirom na to, položaj Mjeseca u odnosu na Sunce i Zemlju mijenja se tijekom mjeseca, što uzrokuje promjene u njegovom osvjetljenju koje se nazivaju mjesečeve mijene. Kada je Mjesec između Sunca i Zemlje, osvijetljeni dio Mjeseca okrenut je od nas, a to stanje nazivamo mladim Mjesecom. Kada je Mjesec na suprotnoj strani Zemlje od Sunca, svijetli dio Mjeseca okrenut je prema nama i tada govorimo o punom Mjesecu. U ostalim danima mjeseca, Mjesec se nalazi između ova dva položaja i stoga svijetli dio Mjeseca koji djelomično vidimo ili uopće ne vidimo. Mjesečeve mijene traju oko 29 i pol dana i uvijek se pojavljuju u istom redoslijedu. Prvo dolazi mladi Mjesec, zatim prva četvrt, puni Mjesec i zadnja četvrt. Ove faze mijenjaju se svaki dan i svaka faza traje približno 7 dana.

Tagovi: