Kako lovi bogomoljka

Kako lovi bogomoljka

Što je i kako lovi bogomoljka?

Bogomoljka je vrsta velikog grabežljivog kukca koji pripada podrazredu krilaša. Ime bogomoljka je dobila po tome što kada drži prednji par uzdignuto, podsjeća na sklopljene ruke kod molitve. Bogomoljke imaju dugačka tijela i trokutasti oblik glave s izraženim očima. Njihove prednje noge su prilagođene za hvatanje i držanje plijena, te je upravo ovo način kako lovi bogomoljka uz korištenje prednjih nogu. Bogomoljke su poznate po svom iznimnom lovu na insekte. Kako lovi bogomoljka je na način gdje se prikrade plijenu s neprimjetnom brzinom i koriste svoje prednje noge kako bi ga uhvatile i držale čvrsto. Nakon toga, bogomoljka koristi svoje oštre čeljusti da ubije i konzumira plijen. Ovi kukci žive u raznim staništima diljem svijeta, a najčešće obitavaju u šumskim i poljoprivrednim prostorima. Bogomoljke su najčešće zelene ili smeđe boje, što im pomaže u kamuflaži. Bogomoljke su također poznate po svojim jedinstvenim reproduktivnim navikama. Nakon parenja, ženka često pojede mužjaka, što je poznato kao seksualni kanibalizam.

Kako živi i kako lovi bogomoljka?

Kako lovi bogomoljka i s čime se hrani? Bogomoljka se prehranjuje uglavnom insektima, no veće vrste love i manje guštere, ptice ili druge male kralježnjake. Njihova prehrana se sastoji od raznih vrsta kukaca, kao što su muhe, pčele, leptiri, skakavci, pauci i drugi manji kukci. Kako lovi bogomoljka? Bogomoljke su vrlo vješti lovci i koriste svoju specifičnu tehniku za hvatanje plijena. Njihove prednje noge su posebno prilagođene za ovu svrhu. One su izdužene i imaju oštre bodlje koje im pomažu kod hvatanja i držanja plijena. Kada se sprema bogomoljka na lov, ona sjedi i čeka mirno na mjestu te se kamuflira u okolini dok plijen ne priđe dovoljno blizu. Kada plijen dođe u dohvat, bogomoljka munjevitom brzinom izbacuje prednje noge i hvata plijen. Nakon što bogomoljka uhvati plijen, koristi svoje oštre čeljusti da ga ubije. One mogu nanijeti brze i precizne ugrize ili ih koristiti za probadanje i paraliziranje plijena.

Kako lovi bogomoljka i koje su poznate vrste?

Sada kada smo otkrili kako lovi bogomoljka, u ovom dijelu ćemo otkriti koje su poznate vrste bogomoljki diljem svijeta.

Bogomoljka mantis je jedna od najpoznatijih vrsta bogomoljki. Karakterizira je vitko tijelo i smeđa ili zelena boja. Rasprostranjena je u Europi, Aziji i sjevernoj Africi.

Orchid Mantis je vrsta bogomoljke je izuzetno zanimljiva zbog svoje sposobnosti kamuflaže. Izgledom nalikuje cvijetu orhideje i često se nalazi u tropskim područjima jugoistočne Azije.

Giant Asian Mantis je vrsta bogomoljke koja može doseći impresivnu veličinu, s tijelom duljine do 10 cm. Rasprostranjena je u jugoistočnoj Aziji.

Dead Leaf Mantis je vrsta bogomoljke koja ima oblik lista i ima izuzetno dobru mimikriju. Nalazi se uglavnom u tropskim područjima Azije.

Spiny Flower Mantis je vrsta bogomoljke s izraženim bodljama na svojim prednjim nogama i izgledom nalikuje cvijeta. Rasprostranjena je u Africi i južnoj Aziji.

Carolina Mantis je vrsta bogomoljke koja je rasprostranjena u Sjevernoj Americi. Karakterizira je smeđa boja i često se može naći u vrtovima.

Kako lovi bogomoljka je uz korištenje svojih prednjih nogu, te sve navedene vrste love na isti način.


Tagovi: