Kako kaktusi žive bez vode

Kako kaktusi žive bez vode

Nije da kaktus živi bez vode samo je izdržljiv u dugim sušama

Biljke pohranjuju vodu u korijen, stabljiku i lišće preko kojeg mogu i gubiti velike količine vode, ali i upijati noćnu vlagu u sušnim razdobljima: Obzirom da je lišće i hrana mnogim životinjskim vrstama, biljke ostajući bez lišća ostaju i bez vode. Nije da kaktus živi bez vode, samo je izdržljiv u dugim sušama, upravo zbog toga jer nema lišće, pa ne ispušta vodu, a bodlje po njemu sprječavaju životinje da im kradu dragocjenu vodu.

Uz to kaktus ima debelu stabljiku koja je pravi rezervoar vode, ali debeli omotač sprječava isparavanje i gubitak vode. Zbog toga i zbog bodlji koji odbijaju kradljivce vode, kaktusi mogu izdržati duga sušna razdoblja koja mogu trajati i do dvije godine. Sokovi iz tijela kaktusa se koriste za spravljanje raznih lijekova i vrlo ukusnih pića. Meso tijela kaktusa lokalni ljudi koriste i za spravljanje vrlo ukusnih egzotičnih slastica, a cvjetanje kaktusa je veličanstven doživljaj, vrtlari ih sade ili razmnožavaju reznicama, u prirodi niču iz sjemena.

Previše vode može biti štetno za kaktus

Iako je tlo oko kaktusa suho to ne znači da su kaktusi žedni. Previše vode može biti štetno za kaktus zato među zaljubljenicima i uzgajivačima sukulenata vlada pravilo zalijevanja svaka četiru dana, a zimi svaka dva tjedna, a i tada zalijevanje mora biti dozirano, da korjenje ne bi počelo trunuti. Poznato je preko tisuću vrsta kaktusa, a najviše ih je u Meksiku, Južnoj i Srednjoj Americi i na jugozapadu Amerike, u svim mogućim oblicima i veličinama.

Kaktus može rasti nisko pri tlu, oblici polako rastu od najmanjih pa do onih divovskih koji na rastu do deset ili preko dvadeset metara u visinu. Kaktusi su možda najprilagođenija biljna vrsta oskudnim uvjetima života, čak i nakon dugih sušnih razdoblju brzo ju pohranjuju i aktiviraju odgođene životne procese. Kada dobiju više vode nego im treba pohranjuju jedan dio kao zlatnu rezervu za sušna razdoblja. Uzgoj kaktusa je prava strast, a među uzgajivačima je puno kolekcionara koji traže i sade rijetke vrste kaktusa.

Kaktus uz malo vode treba i malo zemlje i prostora

Nije teško uzgajati sukulente, a vrlo su posebni i dekorativni. Kaktus uz malo vode treba i malo zemlje i prostora, sporo rastu, pa se presađuju tek svakih nekoliko godina. Vrtni centri prodaju i umjetna gnojiva za sukulente, ali ta prihrana više potiče cvjetanje, a neki cvjetovi nekih sukulenata izgledaju čudesno i zbilja egzotično. Ako ne vodite kalendar zalijevanja vaših kaktusa dobar način provjere jesu li vaši kaktusi žedni je opipavanja tla oko njih, ako je suho zalijte ih.

Kaktus ima bodlje s razlogom, one su njegovo oružje i obrana, a ubod na te bodlje može biti vrlo bolan, može izazvati i alergijsku reakciju, iritaciju kože, očiju, sluznice. Ako radite određene pripravke od katusa sami dobro se informirajte o toj vrsti kaktusa, ako sadrži halucinogene tvari, previše korištenja može vam naškoditi. Plodovi i sjemenke nekih kaktusa su vrlo otrovne, zato nikada ne jedite ni jedan dio kaktusa ako niste sigurni da vam to neće naškoditi.


Tagovi: