Kako je nastao bmw logo

Kako je nastao bmw logo

Kako je nastao BMW logo i kompanija?

BMW ili Bayerische Motoren Werke, je jedna od najpoznatijih svjetskih marki automobila, čiji počeci sežu sve do davne 1916. godine. Kompanija je osnovana u Njemačkoj, u gradu Münchenu, kao proizvođač avionskih motora. BMW je osnovao Karl Friedrich Rapp, koji je 1913. godine osnovao svoju tvrtku pod imenom Rapp Motorenwerke. Tvrtka se bavila proizvodnjom avionskih motora, a Rapp je stekao veliki ugled u tom području. Međutim, zbog financijskih problema i nedostatka strateških partnera, Rapp je 1916. godine prodajom tvrtke dobio novu upravu. Novi vlasnici tvrtke, Gustav Otto, sin izumitelja avionskog motora, i Maxa Friz, inženjer, preimenovali su tvrtku u Bayerische Motoren Werke GmbH, što prevedeno na hrvatski znači Bavarska tvornica motora. Tvrtka se usmjerila na proizvodnju avionskih motora za njemačku vojsku, te je vrlo brzo postala jedan od najvećih proizvođača avionskih motora u Njemačkoj. Nakon Prvog svjetskog rata, Njemačka je bila podvrgnuta vojnim ograničenjima i zabranama, što je dovelo do smanjenja potražnje za avionskim motorima. Uprava BMW-a se tada odlučila za proizvodnju motocikala, koji su postali popularni u Njemačkoj i Europi u 1920-ima. Godine 1928. BMW je preuzeo tvrtku Fahrzeugfabrik Eisenach, koja je proizvodila automobil Dixi, i započeo proizvodnju automobila. BMW je nastavio proizvoditi motocikle i automobile, a tijekom 1930-ih godina postao je jedan od vodećih njemačkih proizvođača luksuznih automobila. Tijekom Drugog svjetskog rata, BMW se opet usmjerio na proizvodnju avionskih motora, ali je nakon rata, zbog zabrane proizvodnje aviona, tvrtka ponovo morala promijeniti svoju strategiju. BMW se tada usmjerio na proizvodnju motocikala i automobila, te je postao jedan od najpoznatijih proizvođača automobila na svijetu. Ono po čemu su dodatno poznati je njihov karakteristični logo. Kako je nastao BMW logo je nešto što se mnogi pitaju. Na pitanje "Kako je nastao BMW logo? " ćemo Vam odgovoriti u sljedećem dijelu.

Kako je nastao BMW logo i kako se razvijala kompanija?

Kako je nastao BMW logo se zasigurno i Vi pitate. BMW-ov logo koji je još poznat kao "propeler", je jedan je od najprepoznatljivijih automobilskih logotipa na svijetu. Logo ima jednu veoma zanimljivu priču o tome kako je nastao. Prema jednoj legendi kako je nastao BMW logo, logo je bio inspiriran zrakoplovima pošto je tvrtka BMW u početku proizvodila avionske motore, te je logotip tvrtke nastao kao simbol letačkih vijuga koje su se stvarale oko propelerne osovine aviona. Međutim, istina je malo drugačija. Prema službenoj verziji, logo je nastao 1917. godine, kada je tvrtka BMW udružila snage s tvrtkom Rapp Motorenwerke, čiji je logotip bio krug s tri isprepletene spirale u bojama bavarske zastave. Kada je BMW preuzeo Rapp, željeli su stvoriti novi logo koji će predstavljati obje tvrtke. Arhitekt Franz Josef Popp, jedan od suosnivača BMW-a, predložio je stvaranje logotipa koji će biti inspiriran zastavom Bavarke, a istovremeno će imati nešto od prethodnog logotipa tvrtke Rapp. Tako je nastao BMW logo, crni krug sa četiri isprepletene spirale u plavoj i bijeloj boji, koje predstavljaju bavarske boje. Četiri isprepletene spirale simboliziraju spoj dvaju svjetova, zrakoplovne i automobilske industrije. Krug oko logotipa dodan je kasnije, kako bi se naglasila jedinstvenost i prepoznatljivost logotipa.

Kako je nastao BMW logo i druge zanimljivosti

Sada kada smo Vam rekli kako je nastala ova svjetski poznata marka automobila i kako je nastao BMW logo, sada ćemo Vam reći meke zanimljivosti vezano uz BMW koje ga čine posebnim. Kao što ranije rekli, BMW je započeo kao proizvođač motora za avione. Prije nego što se počeo baviti proizvodnjom automobila, BMW je bio poznat po proizvodnji motora za avione tijekom Prvog svjetskog rata. Osim što je priča o tome kako je nastao BMW logo, također njihov se logo koristi za nazive modela automobila. Primjerice, BMW serija 3, BMW serija 5, BMW serija 7 i tako dalje. BMW-ova proizvodna linija uključuje motocikle, kao i automobile. BMW Motorrad proizvodi motocikle već više od 90 godina, a njihovi modeli su poznati po svojoj visokoj kvaliteti i izdržljivosti. BMW je izumio mnoge tehnologije koje se danas smatraju standardnim na modernim automobilima, kao što su sustavi za pomoć pri parkiranju, navigacijski sustavi i adaptivna LED svjetla. BMW je jedan od najuspješnijih proizvođača u motorsportu, posebno u Formuli 1. BMW je osvojio ukupno 20 pobjeda u Formuli 1, uključujući tri naslova svjetskog prvaka. BMW je prvi put uveo dizelski motor u jedan od svojih modela automobila 1983. godine, a danas je poznat po svojim učinkovitim i snažnim dizelskim motorima. BMW ima svoje takozvano groblje u kojem odbacuju modele koji nikada ne dožive svjetlo dana, a ovo mjesto je zatvoreno za javnost. No, BMW zato za javnost nudi svoj muzej automobila. Muzej se nalazi u Münchenu, te posjetitelji mogu vidjeti neke od najznačajnijih BMW modela iz povijesti, kao i naučiti više o tehnologiji i dizajnu koji stoji iza BMW vozila.


Tagovi: