Kako izgleda sanitarni pregled

Ljepota i zdravlje

Kako izgleda sanitarni pregled

Kako izgleda sanitarni pregled i tko ga je sve dužan odraditi?

Zaposlenici i radnici koji u svom poslu rade s hranom i pitkom vodom prema hrvatskom zakonu su dužni obavljati redoviti sanitarni pregled, no kako izgleda sanitarni pregled? Tko su ti zaposlenici koji ga moraju raditi, a koji su drugi koji ne moraju? Ukratko, sanitarni pregled obavljaju svi radnici zaposleni u ugostiteljstvu, ali i većina onih koji rade u prometu, odnosno oni koji prevoze prehrambene proizvode i bave se njihovom distribucijom. Sanitarni pregled obavlja se u nadležnoj ustanovi higijensko-epidemiološkog tipa, a ovisi o Vašem prebivalištu (ne o mjestu rada).

Kako izgleda sanitarni pregled? U najkraćim crtama – sanitarni pregled je vrlo jednostavan jer se radi o davanju uzorka stolice koja se sprema u posebnu kutijicu namijenjenu za kasniju analizu. Sanitarni pregled je vrlo jednostavna radnja koju obavljaju zaposlenici koji se u svojem radu susreću s hranom i pitkom vodom, a taj pregled dužan je platiti poslodavac. Pregled se obavlja jednom godišnje, odnosno dvaput, ovisno o tome radi li se parazitska ili mikrobiološka pretraga.

Kako izgleda sanitarni pregled? Pravila i sankcije.

Premda će mnogi reći kako se zakoni u Hrvatskoj poštuju jedva ili nikako, u slučaju sanitarnih pregleda sankcije su stroge, a niti jedan poslodavac se ne želi zafrkavati i riskirati tako nešto. Osim toga, svakom ugostitelju ili distributeru prehrambenih proizvoda u interesu je da su radnici zdravi i da ne mogu kontaminirati trgovački odnosno ugostiteljski produkt.

Oni koji se pitaju kako izgleda sanitarni pregled često se pitaju i kolika je kazna ukoliko dođe inspekcija, a Vaši radnici nemaju validnu sanitarnu dozvolu. Prema zakonima RH, takve kazne kreću se od 30.000.00 kn sve do strmoglavih 80.000.00 kn i kazne je dužan platiti poslodavac. Ukratko, ukoliko se dogodi inspekcija u nekom malom restoranu i pronađeni su radnici bez sanitarne, velike su šanse da će poslodavac morati zatvoriti ili barem privremeno prekinuti sa radom svojeg ugostiteljskog objekta. Kako izgleda sanitarni pregled? Pregled je sam po sebi vrlo jednostavan i upravo zato, a i naravno radi velikih kazni, većina poslodavaca u Hrvatskoj je vrlo dobro svjesna važnosti ovog pregleda.

Kako izgleda sanitarni pregled i kada se obavlja?

Sanitarni pregled obavlja se prije početka radnog odnosa. Kada naiđete na oglas za konobare ili kuhare u restoranu, znajte da prije nego počnete sa svojim radom morat ćete obaviti svoj sanitarni pregled. Oni koji rade u takvom okruženju duže, znaju da se pregled obavlja dva puta godišnje. Svakih godinu dana obavlja se zdravstveni pregled i parazitološka pretraga stolice, a mikrobiološka pretraga stolice svakih 6 mjeseci. Kako izgleda sanitarni pregled i kako se razlikuje jedan od drugog? Oba pregleda uključuju uzorak stolice i ništa više.

Poslodavac će uglavnom podsjećati svoje radnike kada im ističe valjana sanitarna dozvola, a sve se to lako evidentira kroz sanitarne knjižnice koje plaća poslodavac. Svaki novi pregled s već gotovom sanitarnom knjižicom je jeftiniji, a cijena pregleda se kreće između 150-200 kuna. Kako izgleda sanitarni pregled ovisit će o nadležnoj higijensko-epidemiološkoj instituciji, no kao što smo Vam već rekli, radi se o čistom uzorku stolice i ničem drugome.

Tagovi: