Kako izgleda mrsa na koži

Ljepota i zdravlje

Kako izgleda mrsa na koži

Kako izgleda mrsa na koži? Što je uopće mrsa?

Bakterija Staphylococcus aureus često je poznatiji naziv, a ova bakterija sama po sebi ne predstavlja problem za naš organizam. Dapače, ona živi na površini naše kože, najviše u području nosne šupljine i kao takva je mirna i ne prouzrokuje probleme. Ipak, kako izgleda mrsa na koži odnosno stafilokok kada zauzme svoj smrtonosniji oblik? U pitanju je odumiranje zdravog tkiva koje se događa uglavnom kod starijih pacijenata nakon operacija. Kako izgleda mrsa na koži ovisit će i o stanju pacijenta, njegovom krvotoku i općoj zdravstvenoj slici. Uglavnom se radi o gnojnim ranama crveno-smeđe boje.

Takvi simptomi trebaju se odmah prijaviti medicinskom osoblju kako bi se ustanovilo radi li se doista o mrsi. Mogućnosti su i dalje velike – nekima se može dogoditi sasvim bezazlena bakterijska infekcija, a ne mrsa. Baš kao i sa svim ostalim simptomima u medicini, pogrešno je samostalno donositi dijagnoze i potrebno je uvijek potražiti mišljenje specijalista. Mrsa nikako nije bezopasna pojava, no sama rana na koži ne znači da su Vam dani odbrojani.

Kako izgleda mrsa na koži? Tko ju prenosi i kako?

Stafilokok sam po sebi neće prouzrokovati teške probleme. Američka studija tvrdi da čak 30% stanovništva može biti prijenosnik te da bakteriju nose na površini svoje kože. Problem nastaje tek kada bakterija prodrije u tijelo i dođe do nekih vitalnih organa poput pluća ili jetre. Kako izgleda mrsa na koži? Mrsu nećete moći samo tako zamijetiti, a kako je kod većine zatomljena na području nosa, niti ne postoji jasan način da to vidite golim okom. Kada nastaju rane na koži, onda se možemo pitati kako izgleda mrsa na koži, no tu se radi o već inficiranom pacijentu u kasnijem stanju razvoja bolesti.

Mrsa je isto tako karakteristička kao bakterija koja je vrlo dobro otporna na modernu medicinu, a najviše ovdje mislimo na antibiotike. Sama kratice za mrsu označava bakteriju koja je otporna na meticilin (Methicillin resistant Staphylococcus aureus – MRSA). Prenosi se fizičkim dodirom i to vrlo lako, no opet ponavljamo da je jedno imati bakteriju na površini kože, a drugo je kada ona prouzrokuje štetu unutar organizma.

Kako izgleda mrsa na koži? Kako spriječiti nastanak ove bolesti?

Dakle, kako izgleda mrsa na koži nije pitanje na koje se može dati jednostavan odgovor. Osnovni oblik staphylococcus aureus bakterije ne označava mrsu već samo bezopasnu verziju bakterije. Onda kada je ona otporna na antibiotike i prouzrokuje štetu kod ljudi slabijeg imuniteta, tada pričamo o mrsi i onda je tada vrlo jasno vidljiva kroz simptome koji mogu biti svakakvi. Ne radi se samo o odumiranju tkiva, često simptomi su i upala pluća, lošija krvna slika, slabost cirkulacije. Ne zna se točno kako sve mrsa može pogoditi organizam.

Ukoliko Vas zanima kako izgleda mrsa na koži kod onih koji su samo prijenosnici, dakle stafilokok u bezopasnom obliku, obratite se svom liječniku kako bi Vas uputio specijalistu koji će Vam znati dati odgovor jeste li prijenosnik ove bolesti. Kako spriječiti ovu bolest? Osnovnim higijenskim rutinama znatno smanjujemo mogućnosti razvijanja bolesti. Redovitim pranjem ruku, korištenjem čistih ručnika, ne dijeljenjem higijenskih potrepština i izbjegavanje kontakata s ljudima otvorenih rana samo su osnova za sprječavanje ove bolesti.

Tagovi: