Kako izbjeći ovrhu

Financije

Kako izbjeći ovrhu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 03.10.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako izbjeći ovrhu i spasiti svoja primanja?

Postupak ovršenja sve je češći u svijetu pa tako i kod nas. Nedavne krize i povećanje cijena svakako tome pridonose, a neki su već sad svjesni da neće moći platiti sve ukoliko ne osvoje na lutriji. Premda su ovrhe grozne, postoji zakon koji definira kako se one provode i taj zakon također osigurava da ovršenik ne ostane bez ikakvih primanja.

Ukoliko ste zaposlena osoba koja je ovršena, to ne znači da ćete od svoje plaće sve morati davati na ovrhu jer eto, nećete moći inače platiti. Postoje i načini kako izbjeći ovrhu, odnosno kako spasiti svoja primanja od ovrha. Kada ovrhovoditelj da zahtjev za pokretanje ovrhe, ovršenik ima priliku zaštititi svoja primanja u skladu sa zakonom. Ne radi se o izbjegavanju ovrhe već o prakticiranju svojih vlastitih prava. U ovom tekstu nastojat ćemo Vam objasniti što sve trebate napraviti kada Vas čeka ovrha i kako izbjeći ovrhu odnosno zaštititi svoja primanja.

Kako izbjeći ovrhu uz pomoć zaštićenog računa?

Kada su u pitanju ovrhe, obje strane konzultiraju FINA-u oko tih pitanja. Ovrhovoditelj mora podnijeti zahtjev za pokretanje postupka, a ovršenik, ukoliko želi izuzeti dio svojih primanja od ovrhe, treba otvoriti zaštićeni račun u FINA-i. Zahtjev se može predati i online. U skladu sa zakonom, ovrha Vam ne može pojesti cijelu plaću, već ćete dio preseliti na novi, zaštićeni račun. Svota koja se prebacuje na taj račun ovisi o Vašim primanjima, ali isto tako i o prosječnoj hrvatskoj plaći (potražite više informacija o tome koliko novaca možete prebaciti na zaštićeni račun na stranicama FINA-e).

Osim toga, neka primanja izuzeta su iz ovrhe. Samo neka od njih su: naknade radi invaliditeta, naknade radi stradavanja u radnom odnosu, minimalna naknada, stipendije, darovi i još mnogo toga (cijeli popis također možete naći na stranicama FINA-e). U trenu kad se pitamo kako izbjeći ovrhu treba se konzultirati s FINA-om i znati koja su naša prava. Saznajte što trebate učiniti i zaštite svoja primanja – kako izbjeći ovrhu nije pitanje koje zahtjeva kriminalnu djelatnost, već su Vaša prava definirana zakonom.

Kako izbjeći ovrhu? Zakon definira sve uvjete.

Činjenica da postoji zakon o ovrhama govori puno o tome da smo kao društvo napredovali u pogledu demokratskih prava i jednakosti svih ljudi. Kako izbjeći ovrhu nije pitanje nekog bježanja od zakona, već dapače prakticiranje već postojećih zakona. Ukoliko se nalazite pred ovrhom, pametno je iskoristiti priliku i otvoriti zaštićeni račun. FINA ga na Vaš zahtjev otvara u Vašoj banci gdje Vam je isplaćen dio plaće koji je prema zakonu izuzet iz ovrhe. Taj iznos mijenja se svake godine jer je definiran prosječnom hrvatskom plaćom.

Ukoliko je Vaša plaća manja od prosjeka iznos je drukčiji nego kada nije stoga nećemo govoriti o konkretnim brojkama jer bi ovaj članak brzo mogao postati out-dated. Kako izbjeći ovrhu? Ne izbjegavate ovrhu, već koristite svoja prava da biste i dalje mogli normalno živjeti neovisno o Vašoj situaciji. Za više informacija kontaktirajte FINA-u i upoznajte se sa svojim pravima i svime onime što u tom trenu možete učiniti.

Tagovi: