Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu

Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko je uzročnika takvih bolova u vratu, koji mogu biti veoma neugodni i pretvoriti se u kronične bolove. Problem kod bolova u vratu je taj što je vrat veoma blizu mozgu, centru na osjet, pa je osjet boli mnogo jači nego kada imamo bolove u udaljenijim dijelovima tijela.

Također, vrat je vrlo specifičan i konstantno je pod opterećenjem, posebno danas kada prosječan čovjek provodi nikada više vremena za računalom ili gledajući u mobitel. Koliko god nam računalo i mobilni uređaji olakšavaju život, njihovo dugotrajno korištenje ostavlja negativne posljedice na vrat i na gornji dio leđa. Jednostavno, prilikom korištenja ovih uređaja često zaboravljamo na pravilno držanje, a upravo nepravilno držanje rezultira bolom u vratu. Zbog toga je veoma važno znati, osim toga kako istegnuti vrat i to kako se uspravno držati i kako namjestiti svoje radno okruženje oko računala.

Kako istegnuti vrat ako vas zaboli

Kada se pojavi bol u vratu, znanje o tome kako istegnuti vrat na pravilan način može vam pomoći u ublažavanju boli. Kao što smo ustvrdili, vrat je veoma osjetljiv na nepravilne pokrete i na nagle trzaje, pa kod istezanja vrata treba biti oprezan i skoncentriran. Veoma je važno i disanje, kako bi se opustili i pravilno istegnuli vrat. Prije samog istezanja vrata, dobro zagrijte vratne mišiće kako bi se opustili i kako bi mogli postići što je moguće veću ekstenziju kod istezanja. Dovoljno je nekoliko puta kružiti glavom u jednu i u drugu stranu, te nekoliko puta spustiti bradu na prsa i pogledati prema gore.

Sada napravite vježbe istezanja, tako da prislonite bradu na prsa, a da pri tom ramena i ostatak gornjeg dijela tijela ne pomičete. Ovu poziciju zadržite nekoliko sekundi, a potom vratite glavu u neutralan položaj. Pokret ponovite nekoliko puta. Na jednak način zabacite glavu prvo u desnu stranu i zadržite nekoliko sekundi, a zatim isto ponovite i na drugu stranu. Ovo je jedan od načina kako istegnuti vrat ako vas zaboli i ako osjetite napetost.

Kako istegnuti vrat na poslu ili kod kuće

Vježbe i navedeni postupak kako istegnuti vrat možete koristiti kod kuće, pa čak i na poslu. Istezanje vrata ne zahtjeva posebne pripreme, sprave, prostor ni vrijeme pa se može izvoditi svaki dan. Upravo je dosljednost veoma bitna kako bi se zaustavili bolovi u vratu i kako bi spriječili pojavu bolova u budućnosti. Jednom kada se riješite bolova u vratu, vježbanje prakticirajte svaki dan kako bi ojačali svoj vrat i tako zaustavili bol.

Vježbali kod kuće ili na poslu, važno je znati granicu kod istezanja. Svaka pojava velike boli ili neugode, znak je da ste pretjerali sa ekstenzijom. Kod istezanja vrata možete se poslužiti rukama, tako da rukama gurate glavu u smjeru istezanja i tako povećate ekstenziju. Dakle bol u vratu je veoma neugodna pojava, a postupak kako istegnuti vrat pomoći će vam u otklanjanju iste. Jednako tako, ako imate problema sa bolovima u vratu, prilagodite svoj jastuk, krevet i radno okruženje vašim potrebama i tako u startu spriječite bol u vratu.


Tagovi: