Kako instalirati python

Kako instalirati python

Kako instalirati Python

U današnjem svijetu i okruženju gdje se sve više stvari i operacija digitalizira, a time automatizira postavlja se pitanje kako instalirati Python. Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika, opće namjene koji je prilagođen početnicima programerima. Ovaj programski jezik stvoren je 1990. godine, a osmislio ga je Guido van Rossum. Zanimljivost je da je program nazvan po popularnoj televizijskoj seriji Monty Python.

Ovaj programski jezik je sličan programskim jezicima poput Perl i Ruby. Python je široko primjenjiv jer dopušta korištenje različite stilove programiranja, a najviše se koristi na operacijskom sustavu Linux. Osim za Linux, Python je razvijen i za ostale operacijske sustave. Python je veoma popularan zbog svog jednostavnog sučelja i čitljivosti, pa je posebno pogodan za programere početnike. Kada bi svi programski jezici bili ovako jednostavni, vjerojatno bi nestale sve predrasude koje prosječni čovjek ima oko programiranja. Jednako je i sa postupkom kako instalirati Python, koji je jednostavan kao i samo korištenje programa.

Kako instalirati Python i koju verziju odabrati

Kako instalirati Python ili bilo koji drugi program na nekom operacijskom sustavu veoma je sličan proces. Naime, najvažnija stvar kod izrade programa i aplikacija je ta na kojem će se operacijskom sustava koristiti. Prema toma, procesi instaliranja programa su u suštini vrlo slični i sami vas vode kroz instalaciju potvrdama koje ćete logički odabirati.

I kod Phytona je stvar vrlo intuitivna kada je instaliranje u pitanju, a stvar koju treba napomenuti je kako postoje dvije verzije ovog programskog jezika. Naime, programski jezik Python je dobio mnogo verzija, samim time kako se razvijao. Ipak, ne vole svi programeri promjene, pa još uvijek postoji veliki dio programera koji koristi stariju verziju programa i to 2.7 verziju. Verzija 3.6 je također jednako popularna i kvalitetna, pa je na vama odabir koja vam više odgovara. Kako instalirati Python jednako je jednostavno kod obje verzije. Treba reći i to kako je započeti projekt u jednoj verziji nemoguće nastaviti u novijoj i obrnuto. Da bi savršeno razumjeli programski jezik Python, najbolja je opcija instalirati obje verzije i naučiti programirati u obje verzije.

Kako instalirati Python i gdje preuzeti program

Osim samog postupka kako instalirati Python programski jezik, prvenstveno je važno znati gdje preuzeti program. Naravno, program ćete preuzeti na internet stranicama Python, a na istim stranicama možete pronaći sve verzije samog programa. Također, jednako je važno preuzeti verziju koja je kompatibilna sa vašim operacijskim sustavom. Ako na računalu imate instaliran operacijski sustav Windows, tada preuzmite verziju programa predviđenu za Windowse. Također, s obzirom na vaš operacijski sustav odaberite ispravnu 34 ili 64 bitnu verziju programa Python.

Proces odabira verzije programa u većini slučajeva je i nešto kompliciraniji od samog postupka kako instalirati Python program. Ako i preuzmete pogrešnu verziju, koja nije kompatibilna sa vašim operacijski sustavom neće se ništa dogoditi, samo ćete morati odabrati drugu verziju i ponoviti postupak. Nakon uspješnog preuzimanja, kliknite na datoteku programa i pokrenite proces instaliranja. Sam program Python je savršen programski jezik sa mnogo dodatnih alata koji olakšavaju programiranje, bilo da ste početnik ili napredni programer.


Tagovi: