Kako i da li prakticirati seks u trudnoći – Seks prilikom trudnoće

Kako i da li prakticirati seks u trudnoći - Seks prilikom trudnoće

Je li moguć seks u trudnoći?

Seksualni život tijekom trudnoće ne predstavlja prijetnju ni za zdravlje majke ni za dobrobit djeteta, pod uvjetom da je trudnoća stabilna, bez rizika i da postoji obostrana želja. Trudnoća je razdoblje intenzivnih promjena u tijelu žene, a jedna od tih promjena odnosi se i na seksualni život. Ako je trudnoća potpuno uredna, a preporučljivo je konzultirati se s liječnikom koji prati trudnoću, seks u trudnoći su veoma sigurni. Svaki par ima svoj jedinstven pristup ovoj temi, pa se stoga iskustva razlikuju. Neki parovi doživljavaju izvanredan seksualni život tijekom trudnoće, možda čak i bolji nego prije, dok drugi preferiraju suzdržavanje. Važno je napomenuti da vođenje ljubavi tijekom trudnoće ne predstavlja opasnost ni za majku ni za dijete, pod uvjetom da je trudnoća stabilna, bez rizika, i da oba partnera dijele istu želju. Što se tiče vremenskog okvira, seks u trudnoći su obično sigurni sve do trenutka puknuća vodenjaka. Bitno je prilagoditi seksualni život individualnim okolnostima i konzultirati se s liječnikom kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost trudnoće.

Može li se prakticirati seks u trudnoći?

U prvom tromjesečju trudnoće, žene često prolaze kroz prilagodbu na novonastalu situaciju, suočavajući se s mučninama, glavoboljama, čestim nagonom za mokrenjem i umorom, što često smanjuje interes za seks u trudnoći. Održavanje bliskosti između partnera u ovom razdoblju iznimno je važno, jer muški partner može osjećati nemoć i potrebu za podrškom, dok je istovremeno važno da žena prima dovoljno razumijevanja, nježnosti i ljubavi. U drugom tromjesečju, većina budućih majki doživljava poboljšanje općeg stanja jer tijelo postaje naviknuto na trudnoću, s nestankom mučnina i smanjenjem rizika od spontanog porođaja. Seksualni odnosi mogu postati ugodniji, unatoč promjenama u tjelesnom obliku žene. Želja za seksom može varirati, ali hormonalne promjene ponekad dovode do pojačane želje, a neke žene doživljavaju orgazam po prvi put. U ovom razdoblju, brige očeva mogu se pojaviti u vezi s pitanjima o mogućem utjecaju na dijete. U trećem tromjesečju, vođenje ljubavi može postati neugodno s rastućim trbuhom, a odbojnost može proizaći iz predrasuda ili nelagode. Od iznimne je važnosti biti oprezan prema kraju trudnoće, jer se grlić maternice stanjuje i otvara. Na samom kraju trudnoće, većina žena često gubi interes za seks u trudnoći, što je razumljivo s obzirom na fizičke i emocionalne promjene koje prolazi.

Kako prakticirati seks u trudnoći?

U trećem tromjesečju trudnoće, intimnost može postati neobična i neugodna kako trbuh postaje sve veći i pokretljiviji. Partneri se mogu osjećati odbojnost prema velikom trbuhu, što može utjecati na seks u trudnoći. Dokazano je da ženski orgazam može izazvati kontrakcije, pa je važna opreznost prema kraju trudnoće, posebice kako se grlić maternice stanjuje i otvara. Naravno, važno je izbjegavati seksualne odnose nakon pucanja vodenjaka, a prema kraju trudnoće, većini žena seksualnost često nije prioritet, što je razumljivo. U prvom tromjesečju, dok je trbuh još manji, parovi mogu iskoristiti vrijeme za raznovrsne položaje kada prakticiraju seks u trudnoći. Međutim, nakon 16. tjedna, s povećanjem maternice, neki položaji postaju manje preporučljivi zbog potencijalnih nelagoda. Na primjer, misionarski položaj može pritisnuti donju šuplju venu, uzrokujući vrtoglavicu ili osjećaj pada tlaka. Upotreba lubrikanta, posebice onog na bazi vode, može biti korisna, iako su neka sredstva poput lubrikanata na bazi petroleja ili mineralnih ulja trebala biti izbjegavana zbog mogućih promjena pH vagine. Postoje određena rizična stanja tijekom trudnoće, kao što su predležeća posteljica, skraćeni cerviks nakon šivanja, preeklampsija i slično, kod kojih se preporučuje izbjegavanje seksualnih odnosa. Savjetovanje s liječnikom je ključno kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost tijekom razdoblja trudnoće.


Tagovi: