Kako hodati ako se izgubimo

Kako hodati ako se izgubimo

Kako hodati ako se izgubimo i zašto se vraćamo na početnu točku?

Ako se izgubite u šumi ili ako su vas zatekli grozni vremenski uvjeti dok hodate, tada ćete vjerojatno izgubiti smisao za orijentaciju. Kako hodati ako se izgubimo? Za početak moramo razumjeti zašto nas vlastito tijelo vara. Recimo da ste se našli u nepoznatom teritoriju u groznim vremenskim uvjetima i GPS vam ne radi. Što ćete napraviti? U većini slučajeva mnogi će se kretati ravno misleći da će već naići neki znak ili markacija koja će ih usmjeriti. Nažalost, većina će krenuti nesvjesno hodati u krug. Kako hodati ako se izgubimo?

Istraživači vjeruju da do hodanja u krug dolazi upravo radi našeg razmišljanja "Hodaj ravno". Sa svakim napravljenim korakom dolazi do odstupanja ravnog pravca, a kada se nagomila ovo odstupanje tada se gubi smisao za orijentaciju i započinje nesvjesno hodanje u krug. Koliko teško može biti hodati ravno? Na prvu se čini da je to sasvim normalna stvar, činimo to svakodnevno. Tim psihologa objašnjava kako se stvari pri hodanju zakompliciraju kada smo na nepoznatom terenu i kada konstantno razmišljamo o našoj orijentaciji. Dolazi do toga da nas vlastiti mozak vara, a noge odvedu krivo.

Kako hodati ako se izgubimo i kako se pravilno orijentirati?

Preporučuje se da se na dulja hodanja na nepoznatom terenu ne odlazi bez GPS-a, karte ili kompasa. Ove stvari vam mogu pomoći da se vratite na pravi smjer. Što ako nemate signala ili niste naučeni nositi kartu/kompas? U tom slučaju morat ćete se pouzdati u prirodne znakove. Kako hodati ako se izgubimo? Ako se ikada pronađete izgubljeni u šumi, snijegu, pustinji - nikada nemojte krenuti samo hodati ravno. Potražite određeni orijentir koji ćete slijediti. Ovaj orijentir može biti sunce, ili neka stvar koja je naprijed. Za početak si odredite ciljnu točku i idite do nje. Na ovaj način minimalizirate šanse hodanja u krug jer imate vidljiv cilj. Što ako ne postoji orijentir?

Tada je potrebno uzdati se u vlastito tijelo. Kako hodati ako se izgubimo? Iako vas vaše tijelo može izdati, probajte si odrediti točan pravac kretanja. Naša tijela su asimetrična, i upravo to utječe na smjer kretanja. Mišići na tijelu se razlikuju ovisno o lijevoj/desnoj strani - ili onoj dominantnijoj i manje dominantnijoj stani. Navedeno možete isprobati ako zatvorite oči i krenete hodati. Dominantna strana tijela će prevladati i tako nas natjerati da hodamo u tom pravcu - što rezultira eventualnim krugom. Kada se pronađete izgubljeni, obratite pažnju na to da li vas tijelo vuče na određenu stranu.

Kako hodati ako se izgubimo i što ako se ne znamo vratiti?

U slučaju da zaista nemate nikakav orijentir, tada se morate uzdati u svoju intuiciju i način kretanja. Kako hodati ako se izgubimo? Ako ne poznajete uže ili šire područje u kojemu se nalazite, tada je potrebno markirati svoji put. Kako hodate, tako za sobom ostavljate određene markacije koje će vam poznati prepoznati put ako se opet na njemu nađete. Ovo vam može pomoći da uočite hodanje u krug i da krenete u drugom smjeru.

Kako hodati ako se izgubimo? Postoje mnogi savjeti što i kako raditi ako se izgubite, no najbolje je kretati se i odmarati onda kada je zaista potrebno. Svaki put eventualno vodi do makadama, ceste, rijeke, sela. Orijentacija se lako može izgubiti, i to nažalost mnogi ne znaju. Prije nego se odlučite na dugo hodanje (osobito u nepoznatom području) obavezno sa sobom ponesite barem GPS, kartu ili kompas. Također je poželjno da bliskim osobama kažete gdje idete i kada se planirate vratiti. Ovo će olakšati moguću potražnju ukoliko će biti potrebna.


Tagovi: