Kako dolazi do kondenzacije

Kako dolazi do kondenzacije

Što je kondenzacija?

U prirodi je ciklus kruženja vode kontinuirani proces. Kada je riječ o kruženju vode, nastanak oblaka posljedica je procesa kondenzacije u atmosferi. Vodena para u atmosferi ostaje u zraku. Kondenzacija je reakcija obrnuta od isparavanja gdje se voda pretvara u paru. Naime, radi se o dva procesa koji se sastoje od promjena njihovog agregatnog stanja. Isparavanje predstavlja prijelaz iz tekućeg u tekuće stanje, a kondenzacija prijelaz iz plinovitog u tekuće stanje. Prelazi iz jednog agregatnog stanja u drugo, odnosno voda može biti u tekućem, krutom ili plinovitom stanju. Za kondenzaciju je potrebno dosta vlage u zraku i površinama čija je temperatura ispod temperature samog zraka. Kao rezultat kondenzacije, nema promjena u kemijskom sastavu tvari. Dakle, element ostaje isti, mijenja se samo agregatno stanje tvari. Stopa kondenzacije mjeri se kroz proces isparavanja vlage u zraku pri različitim atmosferskim tlakovima i temperaturama. U procesu kondenzacije dolazi do reakcije dviju molekula koja je popraćena gubitkom kapljica vode.

Prirodna kondenzacija

Kondenzacija koja je prisutna u atmosferi jedan je od ključnih čimbenika u ciklusu vode. Promatra se vlažnost zraka, gdje se prikazuje stupanj zasićenosti atmosfere određenog područja vodenom parom. Slijed pojavljivanja isparavanja i kondenzacije odvija se tako da se prvo odvija proces isparavanja koji dovodi do stvaranja vodene pare u atmosferi. Te se kapljice vode skupljaju i hlade, uzrokujući kondenzaciju. Kondenzacija je jedan od glavnih načina vraćanja vodene pare na površinu Zemlje u obliku tekuće vode. Sam proces kondenzacije može se promatrati na nekoliko načina. Vrsta kondenzacije definirana je na temelju karakteristika koje su prisutne u nekom području. Među primjerima kondenzacije u prirodi je rosa. Nastaje u dodiru s hladnijim površinama, a vlaga se pretvara u male kapljice. Na niskim temperaturama vidimo stanje kondenzacije koje se javlja prirodno. Kada temperatura okoline pređe 0°C, mogu se vidjeti male kapi vode, tj. Rosa. Ako dođe do kondenzacije kada je temperatura okoline ispod 0°C, dolazi do stvaranja leda.

Kondenzacija vode

Pojava kondenzacije u kući povezana je s količinom vodene pare sadržanom u zraku, kao i promjenama temperature. Ovo je vrlo česta pojava, a uzrokovana je prevelikom vlagom u prostoriji. Tijekom hladnih dana, kada je vanjska temperatura niska, prozori, zatvoreni prostori su topliji. Ovaj proces se često opaža u mnogim područjima našeg svakodnevnog života, na primjer, na površinama kao što su prozori ili zidovi, nakon kupanja ili nakon kuhanja kod kuće. Mjesta u domu gdje će doći do kondenzacije uključuju visoku vlažnost kao i temperaturne razlike. Ako se kondenzacija često stvara na prozorskom staklu, to može uzrokovati propadanje materijala oko prozora i stvaranje više ili manje plijesni. Istodobno utječe na zdravlje ukućana i dovodi do štetnih učinaka. Kako bi se izbjegla kondenzacija u kući, potrebno je poduzeti određene mjere kako bi se izbjeglo i smanjilo njeno štetno djelovanje. Potrebno je imati odgovarajući ventilacijski prostor kroz koji izlazi vlaga, tijekom aktivnosti poput kuhanja ili kupanja.


Tagovi: