Kako biljke uzimaju vodu

Znanost

Kako biljke uzimaju vodu

Kakav učinak ima voda na biljke?

Važnost vode poznata je u mnogim procesima zbog njezinih jedinstvenih svojstava. Odnos biljaka i vode od velike je važnosti, posebice u području poljoprivrede. Svaka biljka elemente koji su joj potrebni za život dobiva iz okoline u kojoj se nalazi. Većina biljaka se sastoji od vode, a tlo je odgovorno za manji postotak njenog sastava. Poznavanje ishrane biljaka važno je kako bi se utvrdilo koje su tvari bitne za njihov životni ciklus. Ovo znanje nam omogućuje da prepoznamo način na koji se ti elementi apsorbiraju, transportiraju i akumuliraju. Također je važno poznavati njihove funkcije, potrebu za vodom kada je u nedostatnim ili prevelikim količinama. Biljke koriste sunčevu svjetlost i vodu za vlastitu hranu, minerale i ugljični dioksid. Korištenje vode u biljkama zahtijeva određenu brigu, znanje i iskustvo. Učestalost zalijevanja biljke ovisi o njenim specifičnim potrebama, kao i o uvjetima i mjestu na kojem raste. Tako će ravnoteža u količini potrošene vode osigurati zdravlje biljaka i njihovu dugovječnost.

Kako biljke uzimaju vodu

Voda je neophodna za život biljaka. Osim vode potrebna su im i hranjiva koja korijenje upija iz tla. Biljke se sastoje od 90% vode kako bi održale svoje vitalne procese. Korijenje upija vodu iz tla i zatim je prenosi kroz biljku. Kako suho tlo usporava rast korijena, u slučaju previše, biljka može istrunuti. Kao što je već poznato, nakon što biljka upije vodu i mineralne soli, transportira ih do lišća, gdje će se koristiti u fotosintezi. Fotosinteza kao proces je način na koji biljka koristi vodu, sunčevu svjetlost i hranjive tvari koje se nalaze u tlu i potrebne su za njezin rast. Ako bilo koji od ovih elemenata nedostaje, daljnji razvoj može biti ugrožen. Iako količina vode koja je potrebna svakoj vrsti varira, potpuni nedostatak tvari usporava rast i uzrokuje sušenje. Stabljike i listovi biljaka trebaju vodu da bi ostali jaki. Biljke koriste sunčevu svjetlost i vodu za stvaranje hranjivih šećera. Bez vodika koji se nalazi u vodi, ti se šećeri ne mogu formirati. Vitamini i minerali potrebni za zdrav rast biljaka ne mogu se apsorbirati iz tla osim ako nisu otopljeni u vodi. Sigurno ste ujutro primijetili sitne kapljice vode koje se pojavljuju na površini lišća vaših biljaka koje imate. Taj se proces naziva gutacija, odnosno aktivnost koja se odvija unutar lišća kako bi pomogla u procesu izlučivanja viška vode iz biljaka u obliku sitnih kapljica. Na taj način održavaju svoju unutarnju ravnotežu vode.

Važnost vode za biljke

Biljke s velikim, ali nježnim listovima trebaju više vode, dok male s mesnatim listovima ispuštaju manje vode. Ako je biljka u manjoj posudi, tada ju je potrebno češće zalijevati. Također je važno reći da plastične posude duže zadržavaju vlagu od glinenih. Rast biljaka ovisi o dva ključna procesa: unosu vode i hranjivih tvari. Različite vrste biljaka trebaju različite količine vode. S vanjskim biljkama ne možete kontrolirati hoće li dobiti previše vode ako područje ima puno kiše. Vodu koja ulazi u biljku koristi njen korijenski sustav. Nakon toga preko stabljike dospijeva u listove, odnosno cvijet, te na kraju u plod. Ako tlo na kojem biljka raste ima previše vode, korijenje može istrunuti. S druge strane, mnogi drugi čimbenici mogu utjecati na apsorpciju hranjivih tvari iz tla, poput temperature, grananja korijena, vremenskih uvjeta itd. Kako svaki element ima svoju specifičnu ulogu u razvoju biljke, nedostatak bilo kojeg od njih može dovesti do promjena u boji, lišću, rastu, koncentraciji minerala i vitamina.

Tagovi: