Kada zoloft počinje da djeluje

Kada zoloft počinje da djeluje

Antidepresiv Zoloft

Lijek Zoloft je antidepresiv koji sadrži sertralin klorid, te je zbog svog sastava specifičan inhibitor koji preuzima funkciju neuronskog serotonina. Uzimanjem ovog lijeka ne javlja se poremećaj u psihomotornim funkcijama, te se ne pojačava katekolaminergična aktivnost. Kod drugih sličnih lijekova može doći do porasta ili smanjenja tjelesne težine, no s ovim lijekom to nije slučaj.

Primjena ovog lijeka je kod liječenja depresija, te osoba koje imaju maniju u svojoj anamnezi, a lijek je vrlo učinovit jer spriječava povratak simptoma depresija. Ujedno se ovaj lijek koristi kod liječenja opsesivno kompulzivne bolest, te kod paničnih poremećaja koji mogu ali i ne moraju uključivati agorafobiju, strah od paukova.

Lijek Zoloft se ne smije kombinirati s alkoholom, a kod prelaska s drugih sličnih lijekova na ovaj lijek će liječnik odrediti tempo smanjivanja prethodnog lijeka i početak terapije ovim lijekom. Lijek se može koristiti i za liječenje djece, no ne preporučuje se terapija kod djece mlađe od 6 godina, dok kod trudnica se lijek smije koristiti samo ako je korist od lijeka veća nego štetnost osnovne bolesti zbog koje se lijek propisuje.

Kada počinje djelovanje lijeka Zoloft

Prilikom prvog posjeta liječniku bit će zabilježeni simptomi depresija koje se javljaju kao poremećaj mentalnog zdravlja, te će liječnik odrediti terapiju lijekom Zoloft. Stupanj razvoja poremećaja depresija je različit kod različitih osoba, kao i intenzitet poremećaja. Također, pacijenti će različito reagirati na terapiju koju ovaj antidepresiv izaziva.

Kod nekih će se osoba vrlo brzo nakon početka uzimanja lijeka vidjeti promjene, vratit će se apetit, nestat će nesanica, smanjit će se razina anksioznosti i bezvoljnosti, te će kod onih kod kojih su postojale suicidalne misli i osjećaj manje vrijednosti također nestati ili se smanjiti. Liječnik svakako treba pratiti pacijenta kojem je propisao ovaj lijek kako bi znao da li je pacijentu dao lijek koji mu je potreban, te kako bi znao da li dozu lijeka treba pojačati ili smanjiti.

Djelovanje lijeka Zoloft će se očitovati kroz šest mjeseci, no moguće je i da će se poboljšanja vidjeti tek nakon više od šest mjeseci terapije što ovisi od osobe do osobe. U svakom slučaju osoba koja troši ovaj lijek treba biti pod nadzorom liječnika, a ujedno i kod prekida terapije liječnik treba nadzirati prekid liječenja.

Nuspojave lijeka Zoloft

Kao i većina lijekova i lijek Zoloft može izazvati određene nuspojave koje se mogu manifestirati kao fizičke, ali i psihičke nuspojave. Moguće je da će lijek izazvati suicidalne misli kojih prije terapije nije bilo, pa je o tome potrebno što prije informirati liječnika kako bi promijenio terapiju i odredio drugu vrstu lijeka. Pojačane suicidalne misli, te manjak libida i seksualne želje moguće su nuspojave terapije ovim lijekom.

Fizičke nuspojave se mogu pojaviti kao povraćanja, mučnine, proljev, zatvor i drugi poremećaji probavnog sustava. Moguće je da će se pojaviti i problemi sa spavanjem, pa umjesto da otkloni nesanicu lijek može pojačati nesanicu.

Svakako dok ste na terapiji ovim lijekom trebate biti pod nadzorom liječnika i informirati ga o svim promjenama koje osjećate kako bi liječnik znao da li je ovo lijek koji vam odgovara i njegovo djelovanje je pozitivno na vaše psihičko zdravlje ili je potrebno ukinuti lijek Zoloft i zamijeniti ga drugom vrstom lijeka.


Tagovi: