Kada se radi nifty test

Kada se radi nifty test

Što je i kada se radi NIFTY test?

NIFTY test je neinvazivni prenatalni test koji se koristi za rano otkrivanje potencijalnih genetskih abnormalnosti u fetusima tijekom trudnoće. NIFTY se test koristi za procjenu rizika od određenih genetskih poremećaja kao što su Downov sindrom, Edwards sindrom i Patau sindrom, a ujedno se koristi i za određivanje spola djeteta. Nifty test se temelji na analizi fetalne DNA koja se nalazi u majčinoj krvi. Pri tome se koristi visoko osjetljiva tehnologija sekvenciranja sljedeće generacije kako bi se identificirale abnormalnosti u kromosomima. Budući da je test neinvazivan, nema potrebe za uzimanjem uzorka iz ploda ili postavljanjem igle u maternicu, što smanjuje rizik od komplikacija ili pobačaja. Kada se radi NIFTY test je kod trudnica radi osiguranja zdravlja djeteta i pravovremenog pripremanja za eventualne medicinske izazove koji se mogu pojaviti nakon rođenja, a najčešće se koristi kod trudnica sa povećim rizikom od kromosomski nepravilnosti u trudnoći. Kako i kada se radi NIFTY test možete doznati u sljedećem dijelu ovog članka.

Kako i kada se radi NIFTY test?

Kako i kada se radi NIFTY test, prvo se uzima uzorak majčine krvi. Nakon što se uzme uzorak krvi, on se priprema za analizu. U laboratoriju, krv se centrifugira kako bi se odvojile različite komponente, uključujući fetalnu DNA. Fetalna DNA se zatim izolira iz majčine krvi za daljnju analizu. Izolirana fetalna DNA se podvrgava analizi pomoću tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije koja omogućuje znanstvenicima da detaljno analiziraju genetski materijal i identificiraju moguće genetske abnormalnosti u trudnoći. Nakon završetka analize, rezultati NIFTY testa se pripremaju i izvještavaju trudnici i njezinom zdravstvenom timu. Rezultati uključuju informacije o prisutnosti ili odsutnosti određenih genetskih abnormalnosti, kao što su Downov sindrom, Edwards sindrom, Patau sindrom, te se može odrediti spol djeteta. Kada se radi NIFTY test, on je neinvazivan i relativno jednostavan za trudnicu, bezbolan i ne nosi rizik od komplikacija za majku ili fetus, što ga čini popularnim izborom za prenatalni pregled kod mnogih trudnica.

Kada se radi NIFTY test uopće?

NIFTY test omogućuje rano otkrivanje potencijalnih genetskih abnormalnosti kod fetusa. Ovaj test je neinvazivan, što znači da se ne zahtijeva invazivni postupak kao što je amniocenteza ili biopsija korionskih resica koji nose određeni rizik za majku i fetus. Osnova testa je analiza fetalne DNA koja se nalazi u majčinoj krvi. Majčina krv sadrži tragove fetalne DNA koji se otpuštaju u krvotok tijekom trudnoće. Korištenjem NGS tehnologije, znanstvenici mogu izolirati, identificirati i analizirati ove fragmente fetalne DNA kako bi identificirali moguće genetske abnormalnosti. Kada se radi NIFTY test je obično nakon 10. tjedna trudnoće, kada je prisutna dovoljna količina fetalne DNA u majčinoj krvi za pouzdane rezultate. Kada se radi NIFTY test se može obaviti u bilo kojem trenutku nakon 10. tjedna, ali se preporučuje između 11. i 14. tjedna gestacije. Jedna od ključnih prednosti testa je visoka točnost i pouzdanost rezultata, a test može otkriti različite genetske abnormalnosti uključujući Downov sindrom, Edwards sindrom, Patau sindrom, kao i druge kromosomske abnormalnosti.


Tagovi: