Kada se plaća pdv

Kada se plaća pdv

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 09:45
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je PDV?

Porezi svakako mogu biti pomalo zbunjujući za mnoge poduzetnike. Postoji nekoliko raznih oblika poreza koje svaki poduzetnik treba poznavati: Porez na dodatnu vrijednost PDV, porez na dohodak kao i porez na dobit. Što je zapravo porez? Sami porezi predstavljaju najvažniji izvor svih javnih prihoda. Država će ih koristiti kako bi se podmirili troškovi koji su povezani za javne potrebe, financiranje sustava obrazovanja, isplatu mirovina, a mogu se koristiti i kao instrument za razne ekonomske politike.

Fizičke i prave osobe plaćaju porez. Fizičke osobe su pojedinci koji imaju određena prava te obveze. Navedeno se najčešće odnosi na osobe koje imaju otvoreni obrt. Pravne osobe se odnosi na državna tijela, organizacije kao trgovačka društva, udruge i zadruge. Pravna sposobnost se može stječi upisom u sudski registar. Postoje razni oblici samoga poreza, oni će se plaćati prema načinu poslovanja. U primjeru, pravne osobe mogu plaćati porez na dobit, porez na dohodak, porez na dodatnu vrijednost ili PDV.

Kako se obračunava PDV?

Porez na dodatnu vrijednost će predstavljati poreznu obvezu koju samu obveznik PDV-a obračunava na svoje proizvode ili usluge koje prodaje svojim kupcima. Krajnji teret samog PDV-a snose krajnji korisnici proizvoda ili usluge. Kao određeni obveznik navedenog poreza na dodatnu vrijednost važno je da se on iskazuje na računima i da se redovito prijavljuje i uplaćuje Poreznoj upravi. Navedeno odrađuje računovodstvo poduzetnika. Kako se obračunava porez na dodatnu vrijednost?

Mjesečno ili tromjesečno poduzetnik će, odnosno njegovo računovodstvo će obračunati razliku između svih obveza kao i potraživanja navedenog poreza. Stopa samog poreza na dodatnu vrijednost u Hrvatskoj iznosi 25 %, dok će za određene proizvode ili usluge primjenjivati se stope od 5 ili 13 %. U članku 38 Zakona o porezu na dodatnu vrijednost jasno je navedeno na koje se proizvode te usluge obračunavaju još dodatno određene stope poreza. U primjeru, knjižare će plaćati navedeni porez po samoj stopi od 5 % za svoju prodaju, distribuciju kao i izdavanje knjiga, dok će djelatnost koja se bavi pripremanjem i posluživanjem jela u ugostiteljstvu plaćati isti porez po stopi od 13 %.

Kada poduzetnik plaća PDV?

Prvo je potrebno vidjeti kako navedeno izgleda u praksi. Poduzetnik će u sustavu PDV-a nuditi određeni proizvod po cijeni od 100,00 eura. Kada se isti proizvod proda kupcu, na cijenu proizvoda obračunat će se navedeni PDV u iznosu od 25 %. Krajnja cijena za kupca iznosi 125,00 eura. Od navedenih 125,00 eura, 25,00 eura poduzetnik je obavezan uplatiti Poreznoj upravi, dok ostalih 100,00 eura predstavlja njegov prihod. Ukoliko je sami kupac u navedenom sustavu poreza na dodatnu vrijednost, trošak neće biti 125,00 eura, već 100,00 eura jer će se ostatak moći potraživati od države kao oblik povrata poreza.

Kada poduzetnik plaća navedeni porez? Plaćanje je moguće izvršiti na mjesečnoj ili kvartalnoj (tromjesečnoj) bazi. Svi porezni obveznici koji obavljaju svoje transakcije unutar EU ne mogu se svrstati pod tromjesečne obveznike, već moraju isključivo plaćati na mjesečnoj bazi. Rok za samu predaju poreza na dodatnu vrijednost na mjesečnoj bazi vrši se najkasnije do 20-og u mjesecu, dok je rok za kvartalno plaćanje 20-og u zadnjem mjesecu navedenog tromjesečja. Krajnji rok za plaćanje na mjesečnoj bazi je zadnji dan u tekućem mjesecu, dok je u kvartalnoj fazi to zadnji dan u tromjesečju.


Tagovi: