Kada piti vitamin b

Kada piti vitamin b

Djelovanje vitamin B

Vitamin B se zapravo sastoji od osam različitih B vitamina koji zajedno čine B kompleks i svaki ima svoju funkciju u organizmu, zajedno djeluju na način da hranu pretvaraju u energiju koja je tijelu potrebna. Vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12 su vitamini B koji čine B kompleks vitamina. Vitamin B se može u organizam unijeti putem hrane, ali pomoću suplemenata kako bi se nadoknadio nedostatak i kako bi oni obavljali svoje osnovne funkcije.

Funkcije B kompleks vitamina su da razgrađuje hranjive tvari kako bi se stvorila potrebna energija za organizam, regenerira kožu i njezina oštećenja, omogućava sintezu i popravlja DNA molekule. Ujedno utječe na zdravlje živčanog sustava, pa utječe na raspoloženje i bolje pamćenje. Vitamini B poboljšavaju imunitet organizma i jača obranu od bolesti.

Velika su pomoć kod psihičkih bolesti kao što je depresija i anksioznost, a ujedno značajno djeluju na boelsti srca, te pomažu kod bolnih menstruacija.

Vitamin B izvori u hrani

Vitamin B u svim svojim varijantama pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti, a znamo da je mozak organ u tijelu koji radi najbrže od svih organa te je ujedno i najneistraženiji organ i najosjetljiviji organ u tijelu. Stoga je izuzetno važno dnevno unositi potrebe B kompleks vitamina kako bi naše tijelo funkcioniralo na zdrav način.

Vitamin B nalazi se u žumanjcima, te povrću mahunarkama poput graha, mahuna, graška, slanutka i drugim vrstama mahunarki pa čak i u leći. B kompleks se nalazi u svim vrstama mesa, no ovisno o vrsti mesa količina vitamina B varira. Ribe, naročito srdele su bogate ovim vitaminom kao i banane i orašasti plodovi. Kvasac, mlijeko, zeleno povrće, svježe voće, te žitarice sadrže B kompleks ovisno o vrsti.

Vodite računa da uzimanjem suplementa možete dovesti tijelu u prekomjernu količinu ovog vitamina, te da ovaj vitamin djeluje na otvaranje apetita iako sami vitamini ne dovode do debljanja mogu uzrokovati povećanu potrebu za hranom.

Vitamin B nedostatak u tijelu i nuspojave

Kada u tijelu vitamin B nedostaje osjećat ćete umor koji nikako da prestane, pojavit će vam se anemija koja je vidljiva kao nedostatak željeza kod krvnih pretraga. Može doći do gubitka apetita i bolova u trbuhu, grčenja mišića i čak opadanja kose i depresije.

Kada nedostaje B3 povećana je koncentracija šećera u krvi, te se javlja crvenilo kože i poremećaji u radu jetre, nedostatak B6 vitamina uzrokuje oštećenje živaca, povećan je rizik srčanog udara i javljaju se kožne lezije. Kod nedostatka B9 vitamina dolazi do oštećenja bubrega i slabljenja imunološkog sustava, B12 će uzrokovati problematičnu kožu i poremećaj rada krvožilnog sustava.

Nedostatak B2 vitamina će uzrokovati suhoću i ispucalost kože, dok će nedostatak B5 vitamina loše utjecati na probavni sustav, stvaranje eritrocita, nedostatak spolnih hormona i povećanje hormona stresa. B7 vitamin direktno utječe na zdravlje kože, kose i noktiju, te njegov nedostatak može nepovoljno utjecati i na razinu glukoze u krvi. B12 zajedno sa B9 potiču proizvodnju crvenih krvnih stanica, pa nedostatak utječe na smanjenu proizvodnju crvenih krvnih stanica, utječe na živčane i moždane stanice. Vitamin B zapravo cijeli B kompleks vitamina izuzetno je važan za zdravlje ljudskog organizama pa ga treba redovno konzumirati hranom ili suplementima.


Tagovi: