Kada piti controloc

Kada piti controloc

Controloc - primjena i djelovanje

Controloc je farmaceutski proizvod koji pripada grupi selektivnih inhibitora protonske pumpe. Ovaj lijek ima sposobnost smanjenja proizvodnje želučane kiseline, što je korisno za kontrolu nivoa kiseline u želucu. Controloc se primjenjuje za terapiju različitih oboljenja gastrointestinalnog trakta uzrokovanih viškom kiseline. Koristi se za liječenje refluksnog ezofagitisa, a to je upala jednjaka, koja se manifestira kao podizanje želučane kiseline u jednjak, tretira se ovim lijekom od odraslih i djece starije od 12 godina. Koristi se i za liječenje infekcije bakterijom Helicobacter pylori - kod odraslih pacijenata sa želučanim ili duodenalnim ulkusima, Lijek se koristi u kombinaciji s dva antibiotika. Ovaj tretman ima za cilj eradicirati bakteriju i smanjiti rizik od ponovne pojave ulkusa. Također, ovaj se lijek koristi za ublažavanje ulkusa želuca i dvanaesnika, te kod liječenja Zollinger Ellisonovog sindroma i drugih poremećaja koji uzrokuju prekomjernu proizvodnju želučane kiseline. Kako se uzima ovaj lijek, koje su moguće nuspojave i ostale informacije saznajte u nastavku članka.

Controloc - upute i nuspojave

Controloc tablete treba uvijek uzimati prema preporukama Vašeg liječnika. Ako niste sigurni kako ih primijeniti, konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom. Controloc tablete trebate uzimati jedan sat prije obroka. Gutajte ih cijele, bez žvakanja ili drobljenja, uz malu količinu tekućine. Uobičajene doze za odrasle i djecu starije od 12 godina za liječenje refluksnog ezofagitisa je jedna tableta dnevno, ali liječnik može preporučiti povećanje doze na dvije tablete dnevno, te terapija traje 4 do 8 tjedni. Trajanje terapije za refluksni ezofagitis obično je između 4 i 8 tjedana, no liječnik će odrediti točan period primjene. Kod liječenja infekcije bakterijom Helicobacter pylori kod odraslih pacijenata s ulkusima na želucu ili dvanaesniku, u kombinaciji s dva antibiotika, uzima se jedna tableta dva puta dnevno zajedno s dvije tablete antibiotika koje preporuči liječnik. Prva tableta uzima se sat vremena prije doručka, a druga sat vremena prije večere. Za liječenje ulkusa na želucu i dvanaesniku, uobičajena doza je jedna tableta dnevno, no liječnik može preporučiti i više, uz određivanje trajanja terapije. Obično, terapija za ulkus želuca traje između 4 i 8 tjedana, a za ulkus dvanaesnika između 2 i 4 tjedna. Ako primijetite bilo koju od nuspojava navedenih u uputi, prekinite uzimanje tableta i odmah obavijestite svog liječnika ili zatražite hitnu medicinsku pomoć. Najčešće nuspojave su ozbiljne alergijske reakcije, ozbiljna stanja kože, te druge ozbiljne simptome kao što su žutica, vrućica i ozbiljne nuspojave na bubrege.

Controloc - sastav i pakiranje

Čuvajte Controloc tablete što dalje od dosega i pogleda male djece. Ne koristite lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na vanjskom pakiranju. Rok valjanosti ističe na zadnji dan tog mjeseca. Ovaj lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Aktivni sastojak u Controloc tabletama je pantoprazol, a svaka tableta sadrži 40 mg pantoprazola u obliku pantoprazolnatrij seskvihidrata. U jezgri tablete se nalazi manitol, natrijev karbonat, krospovidon, kalcijev stearat i povidon K90. U ovojnici tablete se nalaze hipromeloza, propilenglikol, povidon K25, metakrilna kiselina, trietilcitrat, polisorbat 80, titanijev dioksid, željezov oksid žuti i natrijev lauril-sulfat. Tablete su žute boje, ovalnog oblika, bikonveksne i želučanootporne. Jedna strana tablete ima otisnutu oznaku P40. Tablete dolaze u težini od 40 miligrama, te su dostupne u pakiranjima od po 14 ili po 28 želučanootpornih tableta u kartonskoj kutiji. U kutiji se nalaze po jedan ili dva blister pakiranja po 14 tableta. Ovaj se lijek može jedino kupiti u ljekarni, i to na recept od liječnika.


Tagovi: