Kada je nastao internet

Znanost

Kada je nastao internet

Kada je nastao internet i što je internet

Kada je nastao internet prvo trebamo razumjeti što je zapravo internet. Internet je mreža svih mreža, koja predstavlja javnu globalnu podatkovnu mrežu koja povezuje računala, pametne telefone i računalne mreže. Mreža se koristi internetskim protokolom ili poznatije kao skraćenica IP, koja predstavlja adresu sa koje se neko računalo prijavljuje na mrežu.

Odgovor na pitanje kada je nastao internet naći ćemo u davnoj 1969. godini kada je američko ministarstvo obrane kreiralo računalnu mrežu sa ciljem povezivanja određenog broja računala u sustav mreže. Taj prvi internet se zvao ARPANET, a naziv je nastao od kratice na engleskom Advanced Research Project Agency i dodatka net što znači mreža. Potreba za takvim povezivanjem računala unutar ministarstva je nastala kao posljedica hladnog rata uz opasnost od nuklearnog rata koji je u to doba vladao politikama svijeta.

Tek kasnije 1989. godine na švicarskom CERN-u je razvijen sustav usluge interneta kakav danas poznajemo u obliku usluge www, što je skraćenica od World Wide Web, dostupan javno svima.

Kada je nastao internet i njegovi načini povezivanja unutar mreže

Kao i kod svake mreže, na primjer paukove mreže, potrebno je nekakvo povezivanje da bi mreža nastala i opstala kao mreža. Tako se i u trenucima kada je nastao internet razvijali su se različiti načini povezivanja računala u mrežu. U početku su to bile telefonske linije, odnosno telefonske mreže koje su bile baza za povezivanje računala putem takozvanog dail-up povezivanja. Starijim generacijama je vrlo vjerojatno poznat zvuk krčenja i zavijanja telefonskog povezivanja računala na internet dail-up povezivanjem.

Razvojem tehnologije koja se i danas razvija munjevitom brzinom uvedeni su efikasniji i brži načini internetskog povezivanja. Danas su nam poznati načini povezivanja poput ISDN, ADSL, putem optičkih kablova, putem satelitskih mreža za mobilne uređaje i drugi napredniji načini.

Za razumijevanje kako i kada je nastao internet veliku ulogu ima nastanak internetskih preglednika i poslužitelja. Internetski preglednici su zapravo programi koji korisnicima daju mogućnost pregleda web stranica, dok su internetski poslužitelji tvrtke koje će pružiti uslugu spajanja na internet. Od najpoznatijih internetskih preglednika spomenut ćemo Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari koji su vam zasigurno poznati kao pretraživači. Poslužitelji koje poznajemo u Hrvatskoj su operateri poput A1, Telekom, Tele2, Globalnet, Iskon, T-Com, CARNet i brojni drugi.

Kada je nastao internet i čemu internet služi

Činjenicu kada je nastao internet kakvog danas poznajemo dostupan javnosti može povezati sa nastankom www jer to zapravo najveći i najpopularniji servis na internetu i mnogi od nas zapravo upravo ovu uslugu smatramo internetom, a zapravo to je samo najrasprostranjenija usluga.

Ova usluga koristi metodu prijenosa podataka putem mreže koja se naziva skraćeno HTTP, prijenos web stranica koje su napisane informatičkim jezikom u HTML obliku koji je zapravo informatički jezik za prijenos podataka. Ova usluga, www, je danas zapravo najbrže rastuća usluga koja svoju primjenu nalazi u elektroničkoj pošti ili e-mailom, chatovima odnosno razgovorima, za prijenos određenih datoteka po posebnim protokolima uz određene sigurnosne mjere zaštite podataka, do većini populacije poznatom internet bankarstvu koji koristi određene metode enkripcije podataka kao način zaštite od neželjenih prodora hakera.

Upravo zbog svog brzog rasta i široke primjene često se nastanak i razvoj www usluge smatra trenutkom kada je nastao internet. Međutim, to je samo servis na internetu koji pruža brojne usluge korištenja, uz koje možemo spomenuti i wiki, blogove, web stranice koje su dostupne javno, ali i web stranice koje su zaključane i namijenjene samo publici koje imaju imaju pristup. Pojedine države odnosno vlasti mogu zaključati pristup svom stanovništvu nekim internetskim stranicama ukoliko ne žele da njihovo građanstvo pristupa određenim informacijama koje bi bile štetne za njihovu državu.

Tagovi: