Kada antibiotik počinje djelovati

Kada antibiotik počinje djelovati

Kada je potrebno uzimati antibiotik?

Antibiotici se najjednostavnije mogu opisati kao skupina lijekova koji se koriste u svrhu liječenja zaraznih bolesti koje su uzrokovane bakterijama. Ne koriste se u svrhu liječenja virusa ili gljivica. Antibiotik će liječiti bakterijsku infekciju ukoliko je on pravilno odabran, primijenjen u točnoj dozi, ukoliko terapija traje dovoljno dugo. Kada je potrebno uzimati antibiotik? Odluku o primjeni ovoga lijeka prepustit ćete vašem liječniku. Čak i kada vam se propiše, potrebno je zajedno prodiskutirati o tome da li je njegova primjena opravdana.

Potrebno je odabrati djelotvorne antibiotike prema napravljenom antibiogramu, a liječnik bi se uvijek trebao odučiti za antibiotike koji imaju uži spektar svojeg djelovanja. Što je spektar djelovanja širi, sama mogućnost rezistencije na njega je veća. Da li je potrebna pažnja kod uzimanja ovakvih lijekova? Sve potrebne mjere opreza i moguće nuspojave prilikom uzimanja jasno će biti navedene na uputi o lijeku. Također, vaš liječnik ili ljekarnik također će vas dodatno obavijestiti o tome na što bi trebali pripaziti prilikom uzimanja lijeka.

Kako djeluje antibiotik?

Kada se uzme, antibiotik će svojim djelovanjem spriječiti daljnji rast i razvoj bakterija i potaknut će njihovo potpuno uništenje unutar organizma. Često se kaže kako su prvi antibiotici bakteriostatski a drugi baktericidni. Odabir između dvije navedene skupine ovisit će o više faktora, primarno zdravlju. Mehanizam samog djelovanja antibiotika je svakako raznolik, a djelovanje ovisi o vrsti antibiotika. Antibiotik će djelovati na nekoliko načina: Ometa izgradnju stanične stijenke ili zaštitnog zida same bakterijske stanice. Blokira stvaranje strukturnih te drugih proteina koji su nužni za život bakterije.

Onemogućuje proizvodnju drugih spojeva koji su ključni za preživljavanje te održavanje bakterija. Zaustavljaju dijeljenje bakterijskih stanica tako što direktno blokiraju dupliciranje DNA same bakterije. Koju vrstu antibiotika odabrati? Antibiotici se dijele prema kemijskoj građi/strukturi. Najpoznatija skupina današnjice je beta-laktamski antibiotici koji pripadaju u penicilinske antibiotike. Druga skupinu antibiotika čine tetraciklini, makrolidi, kinoloni i drugi. Određivanje antibiotika za liječenje ovisit će o dobi pacijenta, uzročniku infekcije, rezistenciji na lijek, drugim bolestima ili stanjima, trenutnoj terapiji koju osoba koristi.

Kako se antibiotik može primjenjivati?

Ovi lijekovi se mogu primjenjivati lokalno ili sistemski. Moguća je i samostalna ili kombinirana primjena. Kada je lijek kombinira želi se ostvariti nadopunjujući učinak koji će poboljšati ishod liječenja. Lokalni antibiotik primjenjivat će se direktno na mjesto neke infekcije. Infekcija mora biti lokalizirana na površinu kože ili sluznice. U primjeru, lokalne kožne infekcije koje su uzrokovane stafilokokom liječit će se lokalnim antibiotskim mastima/kremama. Sistematski antibiotik uzimat će se kroz usta, intramuskularno ili intravensko.

Kroz usta je najčešći oblik uzimanja i uključuje primjenu tableta ili sirupa. Intramuskularna primjena odnosi se na primjenu antibiotika u sami mišić preko kojeg će se raspodijeliti u cirkulaciju. Intravenska primjena odnosi se na primjenu antibiotika direktno u krvnu žilu/venu, što omogućuje najbrže djelovanje. Kada će lijek djelovati? Vrijeme djelovanja ovisit će o samoj vrsti antibiotika i navedenim načinima primjene. Prilikom uzimanja antibiotika važno je odlaziti na redovite kontrole kako bi se vidjelo da li je lijek učinkovit ili ne.


Tagovi: