Kad se radi orahovac

Kad se radi orahovac

Što je orahovac?

Orahovac je tradicionalno alkoholno piće koje potječe s Balkana, a posebno je popularno u regijama kao što su Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina. Ovo piće se priprema u domaćinstvima i ima izraženu kulturnu važnost u tim područjima. Glavni sastojci orahovca su rakija, orasi, šećer i začini poput cimeta i klinčića. Priprema orahovca uključuje miješanje tih sastojaka te njihovo ostavljanje da odstoje neko vrijeme kako bi se arome oraha i začina dobro prožele s rakijom. Nakon što smjesa odstoji dovoljno dugo, obično nekoliko tjedana ili čak mjeseci, piće se filtrira kako bi se uklonili ostaci oraha i začina te dobila bistra tekućina. Orahovac se često konzumira kao aperitiv ili digestiv, tj. prije ili poslije obroka. Ima bogat, slatkast okus s naglašenim aromama oraha i začina, a često se poslužuje rashlađen. Također, može se koristiti i kao sastojak u raznim koktelima ili se dodaje kolačima kako bi im dao posebnu aromu.

Kako je nastao orahovac?

Orahovac se razvio kao dio tradicionalne prakse kućnog destiliranja alkohola na Balkanu. U nekim regijama, poput ruralnih područja Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, orasi su bili obilno dostupni, a lokalno stanovništvo je imalo praksu destiliranja rakije kod kuće. Tako su ljudi eksperimentirali s dodavanjem oraha i začina rakiji kako bi stvorili novo, aromatično piće. Balkanska regija je bila pod utjecajem različitih kultura tijekom povijesti, uključujući rimske, turske i austro-ugarske. Svaka od ovih kultura je donijela svoje običaje, uključujući i tradicije u pripremi pića. Moguće je da su se lokalni običaji miješali s tehnikama destilacije i receptima iz drugih kultura, što je dovelo do stvaranja orahovca. Orahovi listovi, ljuske i plodovi tradicionalno su se koristili u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Stoga je moguće da su ljudi počeli dodavati orahe rakiji vjerujući da će time poboljšati njezine ljekovite ili nutritivne karakteristike. Orah je bio važan dio prehrane i kulture na Balkanu stoljećima, te stoga nije neobično da bi se orašasti plodovi koristili i u pripremi alkoholnih pića kao što je orahovac, osobito u regijama gdje su bili obilno dostupni.

Kako napraviti orahovac?

Kako biste pripremili orahovac kod kuće, od sastojaka će Vam zatrebati 1 litra rakije (možete koristiti lozovaču ili voćnu rakiju poput šljivovice), 400-500 g oraha, 300-400 g šećera, 1 štapić cimeta, 5-6 klinčića i korica jednog limuna ili naranče po želji. Operite orahe i lagano ih razbijte čekićem ili ih prerežite na pola. U staklenu posudu stavite orahe, šećer, cimet, klinčiće i koru limuna ili naranče. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili. U posudu s orašastim mješavinom ulijte rakiju. Pazite da svi sastojci budu potpuno potopljeni u alkohol kako bi se arome ravnomjerno proširile. Pokrijte posudu i ostavite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu barem 40 dana. Što duže odstoji, to će okusi biti intenzivniji. Tijekom tog vremena, povremeno promućkajte posudu kako bi se svi sastojci dobro proželi. Nakon što prođe potrebno vrijeme maceracije, procijedite smjesu kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste uklonili orahe, cimet, klinčiće i koru agruma. Dobit ćete bistru tekućinu koja je orahovac. Ulijte u boce i čvrsto zatvorite. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.


Tagovi: