Kad bebe smiju sjediti

Ljepota i zdravlje

Kad bebe smiju sjediti

Kad bebe smiju sjediti i kako potaknuti bebu da sjedi?

Mnogi mladi roditelji se pitaju kad bebe smiju sjediti i kako naučiti bebu da sjedi samostalno? I dok mnogi roditelji misle kako su upravo oni ti koji moraju potaknuti sjedenje kod bebe, odgovor je da treba odluku prepustiti samoj bebi. Zašto? Beba razvija osnove motorike u svojoj prvoj godini života, što znači da navedeni razvoj ide svojim vremenskim tokom i ne može se požurivati.

I dok kod sve djece postoji isti redoslijed kada pričamo o razvoju motoričkih sposobnosti, nema svako dijete isti ritam, što znači da će određena beba prije usvojiti vještinu sjedenja nego druga. Motoričke sposobnosti krenu biti vidljive kada se beba krene okretati s trbuha na leđa ili bok. Kod većine beba razvoj možete uočiti i kada su na trbuhu i kada se lagano dižu prema četveronožnom položaju kojeg prati puzanje, zatim dizanje na noge i eventualno samostalni hod.

I dok mnogi roditelji misle kako trebaju odmah skakati u pomoć kada primijete da beba nešto samostalno radi, svakako je bolje promatrati. Kad bebe smiju sjediti je škakljivo pitanje, no liječnici tvrde kako je odgovor negdje između sedmog do devetog mjeseca života. Bitno je pratiti razvoj motorike kod bebe, i znati prepoznati trenutak kada trebate pomoći.

Kad bebe smiju sjediti i kako pomoći bebi da krene sjediti?

Kada se bebe rode one nemaju kontrolu nad mišićima koji su odgovorni za uspravljanje kralježnice. U svojim prvim danima bebe uče kako podići glavicu i kontrolirati njen položaj. Motorički razvoj kod bebe kreće prema stopalima, točnije beba prvo nauči držati glavicu i vrat, zatim uči kontrolirati mišiće rukica, leđa i na kraju nogica.

Kada ugledate bebu da se uspravlja na rukice i dovodi sebe u četveronožno položaj to je odgovor na pitanje kad bebe smiju sjediti, jer upravo iz navedenog položaja bebe krenu u samostalno posjedanje. Da bi kralježnica bebe bila uspravna potrebno je uključiti rad mišića trbušnog zida, leđa i zdjelice. Jednom kada beba stekne dovoljnu snagu u navedenoj skupini mišića ona krene samostalno na put uspravljanja.

Dakle, odgovor na pitanje kad bebe smiju sjediti je ovisno o samom rastu i razvoju. Točan vremenski period je teško utvrditi, no većina beba krene sa samostalnim sjedenjem negdje između sedmog do devetog mjeseca života. Ukoliko imate nekih sumnji ili nedoumica oko samog razvoja motorike kod vaše bebe, tada je najbolje da se obratite pedijatru.

Kad bebe smiju sjediti i kako izgledaju početne faze sjedenja?

Sasvim je logično da će beba u početnim fazama svog samostalnog sjedenja biti van ravnoteže, točnije beba će se uvijek njihati prema jednoj strani. Bebe su prirodno znatiželjne, što znači da kada krenu samostalno sjediti da će htjeti što više stvari upiti, pokušat će primiti razne stvari, naginjati se i na kraju će se od tih radnji umoriti.

Savjetuje se kako nije poželjno bebe držati dugo u sjedećem položaju, baš suprotno trebalo bi ih se poticati na više kretanja. Kad bebe smiju sjediti? Dok jedu, dok se igraju, dok sjede vama u krilu. Treba imati na pameti da bebe kada se nauče biti u pokretu da one što više žele istraživati i upravo to im treba omogućiti za bolji razvoj. Dobna aktivnost kod bebe je najbolji pokretač njenih motoričkih sposobnosti, točnije razvoja.

Aktivne bebe prije razvijaju mišićnu snagu i ravnotežu što je naravno bitan uvjet za razvoj samostalnog hoda, na određen način ovo bebe znaju i zato su aktivne i nemaju vremena za sjedenje. Kad bebe smiju sjediti je pitanje koje je najbolje postaviti svojem liječniku ili pedijatru, koji će vam sigurno odgovoriti da će beba učiniti prve korake kod sjedenja kada će biti spremna.

Tagovi: