Kad beba pocinje puzat

Ljepota i zdravlje

Kad beba pocinje puzat

Kad beba počinje puzat i što je zapravo puzanje?

Puzanje možemo opisati kao značajnu fazu u bebinom životu, i upravo zato je bitno bebu ohrabriti kada vidimo da je počelo puzati. Puzanje je prirodno postignuće svake bebe, upravo njim ona jača svoje tijelo i lagano koordinira svoje pokrete dok uči o okruženju oko sebe. Možda niste znali ali neke bebe i preskoče ovu bitnu fazu u razvoju, upravo zato pedijatri savjetuju kako puzanje treba ohrabrivati i potaknuti ga.

Kad beba počinje puzat? Nekim bebama je ovo zadatak već sa šest mjeseci, dolazi do samostalnog okretanja glavice i promatranja što se oko nje događa, i do jačanje snage kako bi održali težinu svoga malenog tijela. Bebe u početku mogu puzati na različite načine, točnije postoji više stilova puzanja. Ukoliko primijetite da vaša beba ne puza na normalan način bitno je posjetiti pedijatra kako bi se procijenio djetetov motorički razvoj.

Kad beba počinje puzat bitno je iduća tri mjeseca pomagati bebi da usvoji sve složenije pokrete koji na kraju dovode do prohodavanja. Puzanje je ponekad potrebno i motivirati, zato budite spremni uskočiti svojoj bebi u pomoć. Većina beba dio puzanja odradi samostalno, što znači da je vaša jedina briga paziti gdje ide i što istražuje.

Kad beba počinje puzat i što ako beba ne želi puzati?

Iako je puzanje normalni dio razvoja bebe i rijetko kada se dogodi slučaj da one to odbijaju, što ako beba ne želi puzati? Jedan od glavnih razloga je nevoljnost bebe da pokuša ležati na trbuhu, jer upravo u ovome položaju beba mora držati uzdignutu glavicu. Kad beba napuni pet mjeseci bilo bi poželjno da ona više vremena lagano provodi na trbuhu nego leđima, a ovdje joj možete pomoću uz brojne igre i naravno savjete pedijatra.

Kako izgledaju igre ohrabrenja? Kada beba leži na trbuhu probajte pridobiti njenu pažnju sa zanimljivom igračkom koja je baš nadohvat njenih ruku, ovdje će se beba potruditi puzati kako bi došla do igračke. Isto tako možete staviti bebu na blagu udaljenost od ogledala, znamo kako bebe intrigira sve što je novo, uključujući i njen odraz. Kad beba počinje puzat veoma je bitno da vedrim i ohrabrujućim tonom pohvalite učinjeno.

Puzanje je ponekad potrebno inicirati, no u većinu slučajeva bebina znatiželja odradi navedeni posao. Kad beba počinje puzat onda znate da je došlo do razvoja znatiželje za okolinu. Puzanje ne predstavlja samo bebi novi svijet, već i roditeljima koji moraju paziti što se istražuje. Ovu fazu razvoja bebe brzo usvajaju, što znači da ćete nerijetko morati i potrčati za bebom kada se ona ubaci u svoju brzinu.

Kad beba počinje puzat i kako bebe uče samostalno puzat?

Beba će krenuti puzati onda kada ona nauči samostalno sjediti bez suvišne pomoći. Puzanje se pojavljuje oko osam mjeseci starosti i ubrzo krene biti omiljena aktivnost bebe. Nakon što usvoji puzanje, beba će moći samostalno držati svoju glavicu uspravno i promatrati okolinu oko sebe. Također dolazi do jačanja rukica i nogica kao i leđnih mišića.

Kad beba počinje puzat samo je pitanje vremena kada će krenuti prema sljedećoj aktivnosti. Kroz puzanje beba će naučiti da se može kretati na sve četiri, naučit će da se može ljuljati naprijed i nazad. Negdje oko devetog ili desetog mjeseca beba će se početi odgurivati od poda s koljenima i tako dobiti dodatni poticaj za kretanje.

S vremenom beba se sama uči kako se iz položaja puzanja vratiti u sjedeći položaj i obrnuto. Kad beba počinje puzat bitno je da osigurate svoj dom. Puzanjem bebe otkrivaju sasvim novi svijet pod svojim rukicama i nogicama, što često rezultira dodirivanjem ne potrebnih stvari. Puzanje je svakako predivan i ponosan trenutak za svaku bebu i roditelje, upravo njime beba pokazuje svoj razvoj i rast.

Tagovi: