Jedrenje oko svijeta

Sport

Jedrenje oko svijeta

Jedrenje oko svijeta

Put oko svijeta, između ostalog i jedrenje oko svijeta, želja je mnogih avanturista i putopisaca. Iz logičnih razloga, prvenstveno financijskih, rijetki su oni avanturisti i putopisci koji želju jedrenja oko svijeta mogu pretočiti u akciju. Pisati o putu oko svijeta nemoguće je a ne spomenuti kultni roman Julesa Verna “Put oko svijeta u 80 dana”. Glavni lik u romanu, Philleas Fogg, kladi se sa kolegama iz kluba Reform, kako će napraviti krug oko svijeta. Naravno to je morao napraviti u roku od 80 dana, a na izazovnom putu oko svijeta, a pokretan izrazitom željom da napravi nešto veliko, susreo se sa raznim kulturama i narodima, nedaćama i lijepim trenutcima. Jedrenje oko svijeta, ne tako davno, bilo je jedini mogući način za napraviti krug oko svijeta. Sada kada postoje zrakoplovi, imamo dodatnu opciju za ostvariti taj pothvat. Proputovati oko svijeta, nemoguće je bez plovidbe ili putovanja zrakoplovom dijelom planeta gdje su morske površine.

Utrka jedrenje oko svijeta

Ljudske sposobnosti, posebno sa razvitkom tehnologije nekada zaista nemaju granicu. Druga činjenica koja dobro opisuje ljudsku prirodu je kompetitivnost i želja da se bude uspješniji od drugih. Zbog toga smo i jedrenje oko svijeta pretvorili u takmičenje. 1989. godine počela se održavati jedriličarska utrka Vendee Globe, a održava se svake 4 godine. Start i cilj ove regate je u atlantskoj luci Les Sables-d Olonne, što je na zapadu Francuske. To što su start i cilj na istom mjestu, daje nam priliku zaključiti kako jedriličari u ovoj neobičnoj utrci moraju oploviti svijet. Jedrenje oko svijeta inače je težak pothvat, a posebno u ovoj utrci gdje se plovi bez prestanka a posadu na jedrilici čini samo jedan član. O potrebnoj izdržljivosti jedriličara ne treba posebno pisati, a utrku u prosjeku završava svaki drugi natjecatelj. Zanimljivo je i fascinantno da rekordno vrijeme unutar kojega je oplovljen cijeli svijet iznosi svega 74 dana.

Jedrenje oko svijeta u HIR-u 3

Jedrenje oko svijeta uspješno je odradio i Saša Fegić, poznati zagrebački jedriličar i to u svojoj jedrilici HIR 3. Put oko svijeta jedrilicom trajao je 28 mjeseci, dvostruko više od planiranog zbog raznoraznih nedaća i velikih kvarova uzrokovanih vremenskim neprilikama i valovima. Na ovom putu Saša je sa svojom desetmetarskom jedrilicom prešao 39 000 nautičkih milja. Naravno, provodeći toliko vremena na svjetskim oceanima, gdje mjesecima nije vidio nikoga van jedrilice, imao je i više nego dovoljno vremena napisati putopisnu knjigu. Iz prve ruke opisao je sve pripreme i kako je pomoću donatora sakupio novac potreban za ovako dugačko putovanje, kao i sve probleme pa i prolazak oko rta Horn. Vode oko rta Horn smatraju se grobljem brodova i jedrilica. Jedrenje oko svijeta koje je završilo nakon 854 dana, Sašu Fegića učinilo je prvim hrvatskim moreplovcem koji je oplovio svijet, pod hrvatskom zastavom. Osim vremenskih nedaća, u knjizi opisuje kako je ovakva plovidba nezamisliv test ljudskog karaktera, te koliko god se psihički pripremali na ovaj put i ono što vas čeka na tom putu, more i oceani uvijek iznenade.

Tagovi: