Ječmenac – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Ječmenac - uzrok, simptomi, liječenje

Ječmenac što je i koji su uzroci

Ječmenac je oblik upale kapka koja se može formirati na vanjskom ali i unutarnjem dijelu kapka. Ova upala izgleda kao čir ili prištić jer je ispunjen gnojem. Same trepavice rastu iz folikula koje se mogu inficirati i može nastati upalni proces koji će rezultirati ječmencem. Uzrok može biti i stafilokok koji je stvorio infekciju u folikulu trepavice.

Upalni proces može trajati od tjedna do deset dana, mogu biti bolni, a dok gnoj ne iscuri van treba si pomoći vrućim oblozima, no pazite da nisu prevrući kako ne biste oštetili oko. Čak i tokom pojave ječmenaca se mogu pojaviti i drugi upalni procesi jer ćete rukama nesvjesno trljati oči i tako još jače zaraziti kapke.

Uzroci koji stvaraju ječmenac su bakterije iz okoline, a osobe koje koriste kontaktne leće su podložnije ovakvim upalama jer leće mogu donijeti bakterije u oko. Ukoliko vam se ječmenci ponavljaju radije odustanite od kontaktnih leća jer se situacija neće popraviti. Kronična upala kapaka blefaritis može biti povezan sa seboreičnim dermatitisom, te rozacejom koji su također uzročnici pojave ječmenaca.

Ječmenac simptomi

Ječmenac ima svoj osnovne simptome kao što su oteklina nalik čiru ili prištiću okružena crvenilom, bol na tom mjestu. Moguće je i oticanje cijelog kapka, ali i kraste oko kapka. U kasnijoj fazi teži simptomi mogu se razviti u oblik halazion što je vrsta ječmenca u svojoj kroničnoj fazi. U toj fazi dolazi do blokade žlijezda u rubu kapaka, te će se pojaviti suze u pretjeranoj količini, a može se smanjiti i oštrina vida.

S obzirom da je ječmenac zarazan kako biste zaštitili zaraženi kapak od dodatnih infekcija nemojte rukama dirati zaraženi kapak. Jednako tako pazite da ovu zaraznu upalu ne prenesete na svoje bližnje, ne koristite iste ručnike, posteljinu i predmete na primjer kozmetiku, putem kojih biste mogli ovu zaraznu upalu kapka prenijeti na druge.

Svakako ako vam se simptomi pogoršavaju umjesto da kroz par dana osjetite poboljšanje potražite liječničku pomoć jer u pitanju je vaše oko i vaš vid koji biste mogli izgubiti iako je ova upala u velikoj većini slučajeva bezopasna.

Ječmenac liječenje

Ječmenac je u velikoj većini slučajeva bezopasan i možete si pomoći toplim oblozima na bolni kapak jer će toplina u ovom slučaju pomoći tijelu da uništi bakterije i da se smiri upalni proces. Ukoliko u svojoj okolini primijetite da netko ima ovu upalu ne dijelite predmete sa tom osobom, a ujedno jačajte svoj imunitet pravilno prehranom i tjelovježbom.

Ukoliko se simptomi ne smanjuju nakon dva dana toplih obloga, nego se čak krenu širiti izvan kapka ne odgađajte posjet liječniku. Jednako tako ukoliko ječmenac nije prsnuo i gnoj iscurio nakon tri dana obratite se za pomoć liječniku.

Također, ako vam se učestalo pojavljuje ova upala, no i ako naraste u većem obliku u tom se slučaju odmah obratite liječniku kako se infekcija ne bi proširila na lice i na drugo oko. Može vam se pojaviti i iscjedak koji ne prestaje a o tome će specijalista postaviti dijagnozu ako se radi o nekom drugom problemu sa vašim okom i kapkom.

Tagovi: