Istosmjerna i izmjenična struja razlika

Istosmjerna i izmjenična struja razlika

Istosmjerna i izmjenična struja razlika i pojašnjenje izmjenične struje

Električna energija dolazi u dva oblika, istosmjerna i izmjenična struja razlika je očita. Obje su ključne za omogućavanje funkcioniranja naše elektronike, ali znate li razliku između njih i onoga na što se odnose? Snaga izmjenične struje (AC), i ključna kod istosmjerna i izmjenična struja razlika, standardna je električna energija koja izlazi iz utičnica i definirana je kao protok naboja koji pokazuje periodičnu promjenu smjera. Strujni tok izmjenične struje mijenja se između pozitivne i negativne zbog elektrona - električne struje dolaze iz protoka tih elektrona, koji se mogu kretati u pozitivnom (prema gore) ili negativnom (prema dolje) smjeru. To je poznato kao sinusoidalni izmjenični val, a taj val nastaje kada alternatori u elektranama stvaraju izmjeničnu struju. Alternatori stvaraju izmjeničnu snagu vrteći žičanu petlju unutar magnetskog polja. Valovi izmjenične struje nastaju kad se žica pomiče u područja različitog magnetskog polariteta - na primjer, struja mijenja smjer kad se žica okreće s jednog od polova magnetskog polja na drugi. Ovakvo gibanje poput vala znači da izmjenična struja može putovati dalje od istosmjerne energije, što je velika prednost kada je u pitanju isporuka energije potrošačima putem utičnica.

Istosmjerna i izmjenična struja razlika i pojašnjenje istosmjerne struje

Istosmjerna struja, kao što možda pretpostavljate iz imena, linearna je električna struja - kreće se u ravnoj liniji što je istosmjerna i izmjenična struja razlika. Istosmjerna struja može dolaziti iz više izvora, uključujući baterije, solarne ćelije, gorivne ćelije i neke modificirane alternatore. Istosmjerna snaga također se može "napraviti" od izmjeničnog napajanja pomoću ispravljača koji pretvara izmjenični u istosmjerni. Istosmjerna i izmjenična struja razlika koja je ključna? Istosmjerna struja je daleko dosljednija u pogledu isporuke napona, što znači da se većina elektronike oslanja na nju i koristi istosmjerne izvore napajanja poput baterija. Elektronički uređaji također mogu pretvoriti izmjeničnu struju iz utičnica u istosmjernu pomoću korištenja ispravljača, često ugrađenog u napajanje uređaja. Transformator će se također koristiti za povišenje ili spuštanje napona na razinu prikladnu za dotični uređaj. Ne koriste svi električni uređaji istosmjernu struju. Mnogi uređaji, kućanski uređaji, posebno poput svjetiljki, perilica rublja i hladnjaka, koriste izmjeničnu struju koja se isporučuje izravno iz električne mreže putem utičnica. Istosmjerna struja prvenstveno dolazi u obzir, gdje uređaj treba pohraniti energiju u baterije za buduću upotrebu. Pametni telefoni, prijenosna računala, prijenosni generatori, baklje, vanjski sustavi CCTV kamera, ma kako god bilo, sve što se napaja baterijama oslanja se na pohranu istosmjerne energije. Kad se baterije napune iz mrežne mreže, ispravljač pretvara u istosmjernu struju i pohranjuje u bateriju.

Istosmjerna i izmjenična struja razlika i za što služe

Slijedi pojašnjenje istosmjerna i izmjenična struja razlika i za što služe. Iako mnogi današnji elektronički i električni uređaji preferiraju istosmjernu struju zbog njenog glatkog protoka i ujednačenog napona, ne bismo mogli proći bez izmjenične struje. Obje vrste moći su ključne; jedno nije "bolje" od drugog. Zapravo, AC dominira tržištem električne energije, sve utičnice dovode struju u zgrade u obliku izmjenične struje, čak i tamo gdje će struju možda trebati odmah pretvoriti u istosmjernu. To je zato što istosmjerna struja nije u stanju prijeći iste velike udaljenosti od elektrana do zgrada kao i AC. Također je puno lakše generirati izmjeničnu struju od istosmjerne struje zbog načina na koji se generatori okreću, a sustav je u cjelini jeftiniji za rad - s izmjeničnom strujom snaga se lako može dovući kroz nacionalne mreže kilometrima i kilometrima žice i pilona. Istosmjerna i izmjenična struja razlika postoji i u napajanju. Elektromagnetska kompatibilnost (EMC) važan je koncept elektrotehnike. Ako ste, na primjer, svoj telefon ikada napunili pomoću banke napajanja, upotrebljavate napajanje istosmjernom strujom, a ne izmjeničnom. U tim će situacijama napajanja istosmjernom i istosmjernom strujom možda trebati promijeniti napon izlaza (u ovom slučaju, bateriju napajanja) za upotrebu uređaja (u ovom slučaju, telefona).


Tagovi: