Ispucale ruke – uzrok suhoće i liječenje

Ljepota i zdravlje

Ispucale ruke - uzrok suhoće i liječenje

Zašto se pojavljuju ispucale ruke

Ispucale ruke mog se pojaviti iz mnogo razloga i to može biti iznimno iritantno, ali i bolno. Ruke mogu ispucati zbog vremena, čestog pranja ruku i prekomjernog trljanja tokom pranja, kozmetike i higijenskih proizvoda sa agresivnim sastojcima, sredstva za dezinfekciju ruku ili stanja sa kožom kao što je ekcem ili dermatitis.

Dermatitis i ekcem mogu se pojaviti iz mnogih razloga, uključujući i osjetljivost na određene materijale, sastojke u kozmetici, alergene, sredstva za pranje suđa i rublja, sredstva za dezinfekciju i slično. Kada se pojave ispucale ruke zbog ekcema i dermatitisa karakteristična je i pojava osipa, crvenila, pucanja kože, ljuštenja i iritantnog svrbeža.

Prekomjerno trljanje kod pranja ruku i često korištenje sredstava za dezinfekciju ruku, mogu uzrokovati isušenost i zatezanje kože. Sredstva za dezinfekciju ruku sadrže alkohol kako bi mogla ubijati viruse i bakterije koje možete pokupiti rukama, no taj alkohol oštećuje površinu kože i može utjecati na lipide koji se na njoj nalaze pa nakon korištenja takvih sredstava obratite pozornost i pojačajte njegu ruku i koristite hranjive kreme koje će spriječiti daljnje isušivanje.

Kako izbjeći ispucale ruke

Ispucale ruke možete izbjeći svakodnevnim korištenjem hranjivih hidratantnih krema za ruke. Ako sumnjate da su vaše ruke ispucale zbog ekcema ili dermatitisa, obratite pozornost na sastav u vašim sredstvima za pranje suđa, sredstvima za rublja, omekšivačima rublja, sapunima za ruke, gelovima za tuširanje, kozmetici koju svakodnevno koristite jer mogu biti prepune sulfata, parabena, parfema, alergena, alkohola i ostalih sastojaka koji mogu biti iznimno štetni za vašu kožu ruku.

Pri pranju ruku obratite pozornost na sastav kojeg koristite, ali i na način na koji perete ruke. Prejako i predugo trljanje ruku može utjecati na isušivanje kože ruku. Iako je ruke potrebno temeljito oprati i obratiti pažnju na sva područja na rukama, nemojte prati ruke kraće niti dulje od 15 sekundi jer su higijena i zdrava koža ruku obje bitne.

No, ako imate ispucale ruke zbog vjetra i hladnoće te zbog sličnih vremenskih uvjeta koji uzrokuju isušivanje ruku, koristite rukavice koje će vaše ruke održavati toplima i štititi ih od vanjskih uvjeta. Svakodnevno korištenje bogate hidratantne kreme za ruke može samo još više pomoći zaštiti ruku.

Kako liječiti ispucale ruke

Liječenje ispucale ruke ovisi o uzroku njihove ispucalosti. Ako su vam ispucale ruke zbog vremena, pravovremena zaštita ruku i svakodnevna hidratacija kremama može pomoći pri hidrataciji ruku. Kreme bogate ureom, she maslacom, aloe vero, petrolatnom, prirodnim voskom i sličnim sastojcima su iznimno hranjive i mogu pomoći kod suhoće vaših ruku.

No, ako vašu ispucalost ruku uzrokuje izazvani ekcem ili dermatitis, morat ćete posjetiti svog liječnika koji će vam prepisati kreme i mazala koja mogu sadržavati kortikosteroide i antibiotik, no to ne znači kako vam ne može prepisati i neku prirodnu kremu. Ako su vaše ruke iznimno ispucale, pokušajte se konzultirati sa ljekarnikom koji će vam preporučiti neke kreme i mazala koja bi mogla zaliječiti stanje vaših ruku.

Postoje proizvodi koji su dermatološki ispitani i odobreni od strane dermatologa te su specijalizirane za takva stanja na koži, dehidrirana i bolna kože, suha i oštećena, ispucala koža. Postoje i kreme koje su napravljene pomoću prirodnih sastojaka i mogu pomoći kod ispucalosti ruku, te kreme najčešće možete pronaći u bio ljekarnama i u prodavaonicama zdrave bio hrane ili na njihovim web stranicama.

Tagovi: