Ibuprofen belupo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ibuprofen belupo - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ibuprofen belupo je analgetik i nesteroidni antireumatik

Kod mnogih upalnih i bolnih stanja kada se želi izbjeći kortikosteroide primjenjuju se nesteroidni protuupalni lijekovi. Ibuprofen belupo je analgetik i nesteroidni antireumatik, što znači da smiruje upale i ublažava bolove kod reume mekih tkiva, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, ankiloznonog spondilitisa, a daje se i kod juvenilnog reumatoidnog artritisa. Lijek se inače ne daje djeci mlađoj od 12 godina, za mlađu djecu su prikladniji lijekovi u suspenziji. Razmak između uzimanja lijeka ne smije biti manji od 4 sata.

Ibuprofen belupo se primjenjuje i kod ozljeda (kostiju i mekih tkiva), uganuća i iščašenja, ali i kod bolesti mišića i vezivnih tkiva (kapsulitis, burzitis, tenosinovitis, tendinitis), te kod bolova u donjem dijelu leđa (križobolja). Žene ga uzimaju za ublažavanje predmenstrualnog sindroma, primarne dismenoreje, svi ga koriste kod zubobolje, posporođajne boli, postoperativne boli, kao i protiv glavobolje i migrene. Nuspojave se smanjuju prilagođavanjem doze, a doza se određuje prema dobi, tjelesnoj težini i težini boli ili upale.

Ibuprofen belupo, mjere opreza i savjet liječnika

Ljudi koji imaju teška oštećenja bubrega i jetre, srčanih bolesti i tegoba i kronični bolesnici, te osobe koje su alergične na ibuprofen ne bi smjeli uzimati ovaj lijek. Ibuprofen belupo, mjere opreza i savjetliječnika svi trebaju pročitati u uputi o lijeku. Ovaj antireumatik nije ni za ljude sa čirom na želucu, sklonost krvarenju, ako imaju crohnovu bolest (ulcerozni kolitis, zatajenje srca, bubrega ili jetre, sklonost krvarenju i ugrušcima, u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Ibuprofen belupo može pojačati probavne tegobe ako već bolujete od nekih probavnih bolesti. Ako dobijete neku zaraznu bolest poput vodenih kozica, alergijski rinitis (sezonski), ako uzimate antikoagulanse za razrjeđivanje krvi, bolesti dišnog sustava (astma), ako bolujete od sistemskog lupusa, ako dehidrirate zbog učestalih povraćanja i proljeva, ako imate nasljednu šećernu bolest, ako ste starije životne dobi prije upotrebe ovog lijeka se morate savjetovati sa svojim liječnikom. Kod krvarenja iz nosa ili unutarnjih krvarenja uključujući i ona u mozgu nemojte uzimati ovaj lijek.

Ibuprofen belupo i moguće nuspojave

Bilo da se radi o preosjetljivosti na sastav ovog lijeka ili o nekoj teškoj interakciji s drugim lijekovima, odmah prekinite uzimanje lijeka i javite se svom liječniku. Ibuprofen belupo i moguće nuspojave su navedene u uputi o lijeku, ali nemaju svi iste nuspojave. Najčešće nuspojave su glavobolja, omaglica, bolovi u trbuhu, probavne smetnje (mučnina, povraćanje, krv kod povraćanjaproljev, zatvor, krvave stolice), kožni osip i opći umor, sve ostale nuspojave su rjeđe ili vrlo rijetke.

Ibuprofen belupo može izazvati i tjeskobu, nesanicu, rinitis, pospanost, mravce po koži, urtikariju ili koprivnjaču, teže pojave na koži (plikovi, mjehurići, ljuskanje), smetnje vida i sluha, zujanje u ušima, vrtoglavice, može izazvati astmu, puknuće čira na želucu, upalu jetre, različite bubrežne probleme. Vrlo rijetko može izazvati aseptički meningitis, poremećaje krvi i limfe, anafilaktički šok, oticanje, depresiju, halucinacije i zbunjenost. Još rjeđe se događa porast krvnog tlaka, infarkt ili moždani udar, upala gušterače, zatajenje jetre, a kod težih nuspojava odmah se javite svom liječniku.

Tagovi: