Hitno, ovo je prvi simptom raka: Svi ga shvaćamo naivno, a ustvari je znak teške bolesti!

Ljepota i zdravlje

Hitno, ovo je prvi simptom raka: Svi ga shvaćamo naivno, a ustvari je znak teške bolesti!

Rani simptom raka može vam spasiti život

Rak ili karcinom je zloćudna bolest koja se može manifestirati na različite načine, a pogađa ljude diljem svijeta. Postoje mnoge varijacije raka no bez obzira na to na kojem dijelu tijela je bolest nastala, svima je jasno da se radi o izrazito ozbiljnom problemu koji nerijetko može dovesti i do smrti ako se ne krene pravodobno tretirati. Ovisno o dijagnozi, mnogi oblici raka mogu biti izlječivi, no to vrijedi samo pod preduvjetom da se otkrio dovoljno rano. Ako se bolest ne krene tretirati na vrijeme, dolazi do metastaza koje se mogu proširiti po cijelome tijelu što u konačnici završava kobno. Upravo zato je bitno znati koji simptom vam može rano ukazati na početak razvijanja raka. Nemojte zanemarivati svoje zdravlje i konstantno odgađati posjet liječniku radi obveza koje vam u tom trenutku djeluju važnije. Vaše zdravlje bi vam trebalo biti na prvome mjestu, a naučiti prepoznati rani simptom raka drastično vam povećava šanse za potpuno izlječenje.

Simptom najčešćeg oblika raka

Onkolozi prolaze kroz dugogodišnje obrazovanje kako bi postali stručni u prepoznavanju svih poznatih simptoma raka, davanju dijagnoze i pripisivanju najboljeg mogućeg tretmana za liječenje. Prosječna osoba se sigurno ne može mjeriti sa obrazovanim stručnjacima pri dijagnozi raka ali ono što može napraviti je prepoznati koji je prvi simptom nastanka raka i otići radi toga pravodobno na pregled. Rak se može prepoznati u ranoj fazi, a što prije se krene tretirati, to je bolja šansa da će doći do potpunog izlječenja. Za žene je jedan od najčešćih oblika raka na svijetu na svijetu rak dojke. Ova bolest nije ekskluzivna za žene te može isto tako zahvatiti i muškarce. Sigurno ste čuli da je jedan od ranih znakova raka dojke nastanak kvržice na dojci no postoji još jedan simptom kojeg ljudi nisu svjesni. Naime, u samom začetku nastanka bolesti, moguće je naići na jamice odnosno udubljenja na dojci. Ako pri samopregledu naiđete na jamicu, svakako posjetite svog liječnika.

Prepoznajte prvi simptom raka

Kao i za većinu drugih oblika ove bolesti, rak dojke moguće je izliječiti ako se dovoljno rano otkrije i krene tretirati. Rani simptom kao što je kvržica ili udubljenje na dojci mogu vam biti rana indikacija nastanka bolesti no to nije jedino na što bi trebali obratiti pažnju. Kod raka dojke dolazi još i do simptoma crvenog osipa na području bradavice, oticanje na području ključne kosti ili pazuha te bol na istom području, promjene u teksturi tkiva ili promjena u obliku dojki. Svaki dan napravite samopregled ispipavanjem dojki i okolnog područja, a ako naiđete na išta sumnjivo javite se vašem liječniku. Najčešći rak kod muškaraca je rak prostate koji zahvaća većinu muškaraca iznad 40 godina. Simptom je teže prepoznati ali glavna indikacija su problemi sa mokrenjem. Dolazi do nagle potrebe za mokrenjem, posebice po noći, protok je slab i dobiva se dojam da se mokrenje nije dovršilo. Obraćajte pozornost na ono što vam tijelo govori i obratite se liječniku ako imate bilo kakve nedoumice.

Tagovi: