Hiperpituitarizam – uzrok, simptomi, liječenje

Hiperpituitarizam - uzrok, simptomi, liječenje

Hiperpituitarizam - uzrok

Hipofiza je, unatoč svojoj veličini, najvažnija žlijezda u regulaciji vitalnih funkcija organizma i endokrinog sustava. Sastoji se od prednjeg, srednjeg i stražnjeg dijela. Nalazi se u bazi mozga i regulira rad žlijezda koje luče hormone. Ovi hormoni uključuju: hormon rasta, hormon štitnjače, adrenokortikotropni hormon (ACTH) i prolaktin. Gotovo 75% tumora hipofize luči hormone. U slučaju kada tumor proizvodi prekomjerne količine jednog ili više hormona, može doći do gigantizma, Cushingovog sindroma, prolaktinoma. Poremećaj ovog procesa može dovesti, između ostalog, do hiperpituitarizma. Hiperpituitarizam se odnosi na pretjeranu aktivnost hipofize gdje se javljaju problemi vezani uz rast, metabolizam, krvni tlak i spolnu funkciju. U slučaju pretjeranog rada hipofize dolazi do poremećaja rada mnogih organa. Najčešći uzrok hiperpituitarizma je adenom hipofize (dobroćudni tumor), koji je rijedak u djece, a najčešće se viđa u osoba od 35 do 50 godina. Tumori hipofize obično nisu kancerogeni i ne šire se na druga područja tijela. Ali mogu dovesti do ozbiljnih problema. Hiperpituitarizam se ne može izliječiti, zbog čega je važno da osoba slijedi preporuke svog liječnika kako bi kontrolirala simptome.

Hiperpituitarizam - simptomi

Kada je hipofiza previše aktivna, luče se prekomjerne količine nekih hormona zbog prisutnosti benignog tumora. Hiperpituitarizam može dovesti do nekoliko poremećaja uključujući: Cushingov sindrom, nakupljanje masti u gornjem dijelu tijela, sklonost lakom stvaranju modrica na tijelu, pretjeranu dlakavost kod žena. Akromegalija dovodi do rasta ruku i nogu, dolazi do promjene u građi lica i čeljusti, povećavaju se jezik i nos, koža je zadebljana, povezan je rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog udara i neredovitih mjesečnica kod žena. Kod djece i adolescenata postoji stanje koje se naziva gigantizam, gdje dolazi do pojačanog rasta ruku i nogu. Liječnik obično posumnja na hiperpituitarizam kada dijete brzo raste ili kada žena ima problema s plodnošću. Prolaktinom nastaje zbog prekomjernog lučenja prolaktina, što remeti reproduktivne funkcije kod muškaraca i žena. Kod muškaraca, najčešći simptom je erektilna disfunkcija, smanjen spolni nagon, smanjena plodnost i problemi s vidom. Kod žena uzrokuje osjetljivost grudi, neplodnost i neredovite mjesečnice.

Hiperpituitarizam - liječenje

Ako liječnik posumnja na problem s hormonima hipofize, tada se radi nekoliko pretraga kako bi se provjerili hormoni u tijelu i potražio uzrok. Analiza uključuje krvne pretrage, hormonske pretrage, procjenu funkcije hipofize, hGH test supresije razine hormona rasta. Magnetska rezonancija ili kompjutorizirana tomografija (CT) mozga visoke rezolucije mogu otkriti radi li se o tumoru hipofize ili drugim problemima povezanim s hipofizom. Liječenje prekomjerne proizvodnje hormona hipofize ovisi o temeljnom uzroku. Ako je hiperpituitarizam uzrokovan tumorom, onda je potrebno podvrgnuti se operaciji uklanjanja zahvaćenog tkiva ili uzimati lijekove namijenjene prekomjernom stvaranju hormona. S obzirom da je hiperpituitarizam trajni, potrebno ga je doživotno liječiti odgovarajućom vrstom terapije. Stanja poput Cushingovog sindroma ili akromegalije zahtijevaju ozbiljnije liječenje, dok dijagnosticiran prolaktinom kod osobe zahtijeva dugotrajnije medikamentozno liječenje. S obzirom da se simptomi mijenjaju, važno je pratiti te promjene kako bi liječnika obavijestili o eventualnim novim simptomima ili njihovom pogoršanju te držali stanje pod kontrolom.


Tagovi: