Što je hematopoeza

Što je hematopoeza

Što je hematopoeza i što onda predstavlja?

Hematopoeza se prema medicinskom rječniku definira kao proces formiranja ćelijskih komponenti u krvi. Sve naše ćelijske komponente u krvi su zapravo izvedenice naših hematopoetskih matičnih ćelija. Kako bi održali stabilnu razinu krvnih ćelija u perifernoj cirkulaciji, svaka zdrava osoba će dnevno proizvesti oko približno 10 novih krvnih uobličenih elemenata. Naše matične hematopoetske ćelije se nalaze u srži naših kostiju - koštanoj srži. Imaju jedinstvenu sposobnost da stvore drugačije tipove krvnih ćelija.

Ovakve matične ćelije se ponašaju na samoobnavljajući način - kada dolazi do umnožavanja, dio novonastalih ćelija će ostati u svojem matičnom obliku, i na taj način se ne iscrpljuje zaliha ćelija. Preostale "kćeri" matične hematopoetske ćelije se usmjeruju na bilo koji drugi dio alternativnog puta diferencijacije, nisu samoobnovljive. Hematopoeza se tako može opisati kao jedan od životno najznačajnijih i najvažnijih procesa koji se odvija u našem organizmu. Sama riječ nam dolazi od grčke riječi "Hema" - krv i "Poesis" - tvoriti i napraviti.

Hematopoeza tipovi i uloge

Sve naše krvne stanice možemo podijeliti u tri vrste ili tri loze: Crvene krvne stanice koje su odgovorne za prijenos kisika u našem tijelu, zatim limfne stanice koje se predstavljaju kao kamen temeljac svakog imunološkog sustava i mijeloidne stanice koje imaju razne uloge u organizmu - primarno da štite naš imunitet i da zgrušavaju krv. Hematopoeza se može opisati kao sazrijevanje stanice za ciljanu promjenu. Koju ulogu ima hematopoeza? Najjednostavnije objašnjeno, riječ je o proizvodnji crvenih i bijelih krvnih stanica koje formiraju ćelijske komponente u našoj krvi.

Kod odraslih osoba naš organizam precizno proizvodi navedene stanice kako bi uvijek bili zdravi. Usred oboljenja ili infekcije, proizvodnja raste kako bi se organizam mogao obranit. Najjednostavnije objašnjeno, riječ je o mehanizmu koji štiti naš imunitet i zdravlje. Navedena tema je tako široko povezana s krvlju, zdravljem, imunitetom te raznim kardiovaskularnim bolestima koje mogu bitno utjecati na naše zdravlje i zdravu proizvodnju navedenih stanica u tijelu.

Hematopoeza i utjecaj na organizam

U hematopoezne organe možemo ubrojati prsnu žlijezdu, limfne žlijezde i slezenu. Limfne žlijezde u našim tijelima predstavljaju periferne limfne organe koji su smješteni uz duž krvnih žila. U limfnim žlijezdama nalazimo veliki broj limfocita, manjak plazma stanica i makrofaga - općenito manjak pokretnih stanica u krvi. Slezena će u većini slučajeva biti sposobna uzeti hematopoetsku ulogu, jer riječ je o najvećem limfnom organu u tijelu. Radi bogatstva limfocitima i makrofagima, ona igra veliku ulogu u održavanju i zdravlju našeg imuniteta.

Ovdje se vrši filtracija naše krvi i svi istrošeni eritrociti, granulociti i trombociti se uklanjaju. Hematopoeza je usko povezana sa svim funkcijama koje se odvijaju u našem organizmu. Kao što vidimo, vežemo ju uz krv, opskrbljivanje tijela. organe koji nam omogućuju funkciju života. Hematopoeza je danas veoma zanimljiva stavka, jer radi mnogobrojnih kardiovaskularnih bolesti mnogi sumnjaju na promjene koje su nastale u krvi. Nažalost, kardiovaskularne bolesti danas prednjače kada pričamo o stopi smrtnosti u svijetu, a razlog tome je sve manje kretanja i brige o tijelu, koje će se manifestirati na krv, zatim na cijeli organizam.


Tagovi: