Haldol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Haldol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Haldol djelovanje

Haldol je lijek koji sadrži butirofenonski derivat haloperidol, te pripada skupini najjačih neuroleptika, lijekova koji djeluju na psihoze na način da smiruju osjećaje, dovode do psihomotornog usporenja i ravnodušnosti. Ovaj lijek osim što djeluje antipsihotički, on regulira i psihomotorno i neurovegetativno na sustav sprečavajući nekoordinirane pokrete. Postoji u obliku tableta te tada djeluje nakon tri do četiri sata, ali i intramuskularno djeluje za 10 do 20 minuta. Može se davati i intravenozno uz stručnu pomoć i liječnički nadzor.

Haldol lijek se primjenjuje kod poticanja psihomotoričkih kretanja kod manije, akutne i kronične šizofrenije, demencije, te kod alkoholizma. Lijek pomaže kod halucinacija i buncanja koje se dešavaju kod shizofrenija, paranoja i drugim akutnim konfuznim stanjima. Ujedno je djelotvoran kod senilne razdražljivosti i agresivnosti, kod poremećaja ponašanja kod djece, pomaže kod tikova, štucanja i mucanja.

Manje je poznato da ovaj lijek služi u premedikaciji prije anestezije, te poslije operacije sprečava mučnine i povraćanja kao nuspojava nakon anestezije.

Haldol nuspojave

Haldol lijek se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te osobama koje imaju akutno trovanje središnje živčanog sustava zbog alkohola, narkotika, hipnotika, sedativa, antidepresiva i anksiolitika. Ne preporučuje se ni osobama sa Parkinsonovoj bolesti, niti djeci mlađoj od 12 godina, a nikako djeci mlađoj od 3 godine.

Osobe koje imaju teške kardiovaskularne bolesti također ne bi smjele uzimati ovaj lijek jer lijek može izazvati pad arterijskog tlaka i anginozne bolove. Ujedno se ne preporučuje osobama koje imaju bolesti jetre i bolesti bubrega, te poremećaje rada štitnjače, glaukom, epilepsiju, te starijim i teško bolesnim osobama.

Uzimanjem Haldol lijeka mogu se kao nuspojave pojaviti vrtoglavice, nesanice, glavobolje, pospanost, depresije, mučnine, povraćanje, gubitak apetita, proljev ili zatvor. Ujedno kao nuspojave se mogu pojaviti poremećaji u menstrualnom ciklusu, rijetko no i nemoguće mogu se pojaviti poremećaji srčanog ritma, zastoj mokraće, glaukom, te alergijske reakcije, dermatitis i fotosenzibilnost na sunčevu svjetlost. Ukoliko se pojave teže nuspojave kao što su poremećaji svijesti liječenje treba odmah prekinuti.

Haldol iskustva i cijena

Osobe koje su koristile Haldol lijek neke od njih mogu posvjedočiti da ovaj lijek nije bezazlen i da može prouzrokovati puno neugodnih i po zdravlje neželjenih posljedica. Ovisno i individualnom stanju tako se i preporučuju doziranje koje ovisi i o cjelokupnom zdravstvenom stanju, te o bolesti kojom se ovim lijekom nastoji liječiti.

Lijek se izdaje na recept i uz liječnički nadzor te ga nije moguće bez recepta kupiti na slobodnom tržištu bez preporuke liječnika. Iskustva svjedoče da je lijek najbolje uzimati u kapima ili tabletama prije jela uz tekućinu, no previše tekućine.

Ujedno iskustva korisnika Haldol lijeka svjedoče da ovaj lijek snažno utječe na psihofizičke sposobnosti i da se ne preporučuje upravljanje vozilima i rad za strojevima ukoliko se osoba nalazi na terapiji ovog lijeka. Čak štoviše zabranjeno je upravljati vozilima i strojevima ako se uzima ovaj lijek i ljekarnici i liječnik će osobu o tome i upozoriti ako mora trošiti bilo koju dozu terapije ovog lijeka.


Tagovi: