Gripa simptomi

Ljepota i zdravlje

Gripa simptomi

Ako vas plaši gripa, simptomi koje trebate znati su ovi!

Došla je jesen, što znači da kreće i sezona gripe. U ovo doba pandemije, kao da smo zaboravili da postoje i druge ozbiljne bolesti poput gripe koja godišnje zna uzeti pozamašan danak u vidu ljudskih života. Budući da se želite zaštititi od gripe, vjerojatno već upisujete u tražilice ” gripa simptomi ” i pokušavate se maksimalno educirati. Gripu treba razlikovati od obične prehlade koja joj djeluje slično. Stoga je od ključne važnosti znati prepoznati koji su gripa simptomi. Tako se kod gripe simptomi pojavljuju iznenadno, dok se kod prehlade simptomi javljaju postepeno, čak i kroz nekoliko dana. Nadalje, visoka temperatura se također brzo i naglo pojavi kod gripe i takva temperatura može iznositi i više od 39 stupnjeva, dok kod prehlade ona bude ipak nešto niža. Isto tako, kod gripe je začepljen nos i hunjavica jako rijedak simptom dok je za prehladu karakterističan. Kašalj je kod grupe bolan i suh, a grlobolja nije vjerojatna.

Ovo su gripa simptomi koje morate znati

Važno je znati razlikovati simptome obične prehlade i gripe koja je puno ozbiljnija. Naravno, uvijek je neovisno o savjetima koje ćete pročitati ovdje važno posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse. Kao što smo već spomenuli, gripa simptomi se znaju javiti naglo i nenadano, dok je razvoj simptoma prehlade duži. Gripa simptomi koji su posebno karakteristični za gripu su: glavobolja i bolovi u tijelu. Ta dva simptoma su puno izraženija i jača nego kod prehlade. Isto tako, pacijenti primjećuju jak osjećaj slabosti. Što se tiče samog tijeka bolesti, gripa traje od 7 do 14 dana, a za potpuni oporavak je potrebno i do nekoliko tjedana, dok prehlada traje kraće i prolazi već nakon 7 dana. Zašto se simptomi prehlade i gripe toliko razlikuju? Zato što te dvije bolesti uzrokuju različiti patogeni. Prehlade izaziva jedna od 200 različite vrste virusa prehlade, dok gripu izaziva virus gripe, te se razvija bolest koja može biti i opasna po život, pogotovo kod starijih i kroničnih bolesnika.

Koji su gripa simptomi i kada se savjetovati s liječnikom?

Odlazak u bolnicu svima je ne baš drag dio. Nitko ne voli bolnice, jer osim neugodnog osjećaja koje stvaraju kada ih posjetimo, postoji i mogućnost zaraze u njima. Ipak, odlazak u bolnicu je nužan kada vam je zdravlje narušeno. Stoga se vjerojatno pitate u kojem trenutku se odlučiti za taj korak. S druge strane, ako je riječ o običnoj prehladi koja će proći za nekoliko dana, odlazak liječniku nije potreban. Baš zato je dobro znati koji su gripa simptomi a koji simptomi obične prehlade. Ako vam bilo što nije jasno, uvijek možete i kontaktirati svog liječnika telefonski i objasniti mu situaciju. Ukratko, liječnika trebate posjetiti ako su gripa simptomi takvi da traju nekoliko dana i pojačavaju se, ako imate temperaturu veću od 39 stupnjeva koja se pojavila naglo, teškoće pri disanju, bolove u mišićima ili glavobolju. Postoji dobra vjerojatnost da onda imate gripu stoga svakako posjetite svog liječnika već danas!

Tagovi: