Glutation nuspojave

Glutation nuspojave

Što je glutation?

Glutation je tripeptid, što znači da se sastoji od tri aminokiseline, a to su cistein, glicin i glutaminska kiselina, a to je jedan od najvažnijih antioksidanata i detoksifikatora u tijelu. Glutation ima ključnu ulogu u održavanju stanica zdravima i zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i toksičnim tvarima. On djeluje kao moćan antioksidans u tijelu. Antioksidansi su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale, nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i uzrokovati starenje, bolesti i oštećenja DNA. On reagira s slobodnim radikalima, čime ih pretvara u manje štetne oblike i štiti stanice od oštećenja. Ima ključnu ulogu u procesima detoksifikacije tijela. On se povezuje s toksinima i štetnim spojevima te ih neutralizira ili pretvara u manje toksične oblike. To je osobito važno u jetri, gdje se koristi za metaboliziranje i uklanjanje različitih otrovnih tvari. Igra ulogu u jačanju imunološkog sustava. Važan je za aktivaciju različitih stanica imunološkog sustava te pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti. Također, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih različitim čimbenicima poput UV zračenja, onečišćenja, kemikalija i drugih stresora. Održava stanične membrane i strukture integritetne, te je važan za normalno funkcioniranje stanica i energetskog metabolizam.

Za što se koristi glutation?

Glutation djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže neutralizirati slobodne radikale, a to su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati stanično oštećenje. Antioksidativni kapacitet glutationa pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i time smanjuje rizik od različitih bolesti i starenja. Veoma je značajan jetri jer sudjeluje u neutraliziranju i uklanjanju toksičnih tvari iz organizma. Veže se na toksine i potiče njihovu transformaciju u manje štetne tvari koje se mogu eliminirati iz tijela. Igra bitnu ulogu u održavanju funkcije imunološkog sustava. Potiče aktivaciju različitih imunoloških stanica te doprinosi obrani organizma od infekcija, virusa i drugih štetnih čimbenika. Također može neutralizirati slobodne radikale i može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Igra ulogu u održavanju optimalne ravnoteže redoks reakcija unutar stanica, što je ključno za energetski metabolizam. Pomaže u održavanju energije i normalnom funkcioniranju stanica. Glutation pomaže očuvati strukturu i integritet stanica te ih štiti od oštećenja uzrokovanih vanjskim stresorima poput UV zračenja, onečišćenja i kemikalija, te regulira različite stanične proces, uključujući signalizaciju i komunikaciju između stanica.

Glutation - nuspojave

Iako je glutation važan i koristan za mnoge funkcije u tijelu, uzimanje dodataka glutationa može dovesti do određenih nuspojava ili interakcija. Nuspojave mogu varirati ovisno o dozi, načinu primjene i individualnoj osjetljivosti. U nekim slučajevima, uzimanje visokih doza glutationa može uzrokovati gastrointestinalne smetnje poput mučnine, povraćanja, nadutosti, proljeva ili bolova u trbuhu. Mogu se pojaviti simptomi alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oticanja ili problema s disanjem. Glutation može interagirati s određenim lijekovima. Na primjer, ako uzimate acetaminofen, uzimanje glutationa može utjecati na način na koji se taj lijek metabolizira. Ovo može povećati rizik od toksičnih učinaka acetaminofena. Uzimanje visokih doza glutationa može utjecati na razinu šećera u krvi, što može posebno utjecati kod osoba s dijabetesom ili onima koji su osjetljivi na fluktuacije šećera u krvi. Uzimanje visokih doza dodataka glutationa na dugi rok može imati nepredvidive posljedice, zbog čega je veoma bitno pripaziti koliko dugo uzimate glutationa, te raditi pauze.


Tagovi: